ZAPANJENI STUDENTI: Povisili cijene u domovima, skuplje čak i sobe koje nisu obnovljene

Facebook

Studenti su nezadovoljni povećanim cijenama koje su ih dočekale u vrijeme blagdana.

Podsjetimo kako je do obnove studentskih domova u Zagrebu došlo prvenstveno zbog nadolazeće Univerzijade koja će se održavati u srpnju sljedeće godine.

Studenti već mogu rezervirati sobe za Savu, dok će svi koji žele sobu na Cvjetnom s rezervacijom moći početi 23. prosinca. Nove cijene koje je objavio Studentski centar će vrijediti od 1. siječnja 2016. godine.

Studentski zbor o povećanju cijena:

“Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u ime svih studenata Sveučilišta u Zagrebu želi iskazati nezadovoljstvo predloženim cijenama studentskog smještaja koje su donesene u polovici akademske godine te pred studente stavljaju nerealne zahtjeve u njihovoj težnji za visokim obrazovanjem.

Smatramo da dugovanja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kao i njihovo neracionalno poslovanje nisu i ne smiju biti razlog stihijskog poskupljenja smještaja koji predstavlja izravan udar na studentski standard u Republici Hrvatskoj.

Strategija obrazovanja europske unije, a tako i Republike Hrvatske, stavlja naglasak na podzastupljene skupine studenata, među kojima su i oni studenti kojima će zbog svoje socioekonomske ugroženosti visoko obrazovanje biti sve samo ne dostupno.

Ovim putem želimo podsjetiti javnost da Studentski centar upravo i postoji zbog studenata, kao i Studentski zbor, koji će uvijek, kao što nam je i dužnost, štititi interese studenata na svim razinama.

Cijene smještaja od siječnja:

12366193_815350395259447_6931858397612004222_n

Tvrde kako bi s novim cijenama smještaja Studentski centar “daleko nadmašio cijenu najma po kvadratu u odnosu na privatne iznajmljivače”.

Prvi primjer, navode, dvokrevetna soba u domu Stjepan Radić (paviljoni 1-4 i 7-9), veličine nepunih 11 kvadrata, za koju dvojica studenta i MZOS ukupno mjesečno izdvajaju 1.200 kuna. U drugom primjeru, u 11. i 12. paviljonu u domu Stjepan Radić dvije dvokrevetne sobe dijele kupaonicu i WC, ukupno smještaj za četvero studenata iznosi 3.400 kuna.

U Studentskom domu Stjepan Radić, popularnoj Savi, dvokrevetne sobe prve kategorije za studente će koštati 650 kuna, za smještaj u 5. i 6. paviljonu treba platiti 350 kuna, a za sobe u rekonstruiranim paviljonima 400 kuna mjesečno.

Cijena sobe u obnovljenom Studentskom domu “Cvjetno naselje” bit će 525 kuna, a u starom Studentskom naselju “Ante Starčević” 400 kuna. Cijena je porasla i inače najjeftinijem Studentskom naselju Lašćina pa će do sada najjeftiniji osmi, kao i deveti te deseti, koštati 200, dok će se za sobe u trećem, četvrtom, petom i šestom paviljonu plaćati 300 kuna.

Studenti koji su počeli s rezervacijama soba proučite tlocrte koji su objavljeni na stranicama Studentskog centra jer su brojevi soba izmjenjeni.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, cijelo priopćenje:

“Ono što želimo naglasiti jest činjenica da studenti koji žive u domovima, nisu bili na vrijeme upoznati s korekcijom cijena koje je predložio Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu. Korekcije cijena smještaja u studentskim domovima ne odnose se samo na obnovljene objekte, već na sav smještajni kapacitet pod nadležnošću Studentskog centra.

Ovakve odluke, koje direktno utječu na studentski standard ne bi se nikako smjele donositi bez odgovarajuće prethodne najave, odnosno u samoj polovici akademske godine, u vrijeme kada studenti nisu na fakultetima nego koriste zasluženi odmor sa svojim obiteljima.

Želimo naglasiti da Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ne daje podršku predloženoj korekciji cijena studentskog smještaja bez konkretnih parametara na temelju kojih bi se prijedlog trebao donijeti. Smatramo da bez određenih simulacija i analiza troškova održavanja, trenutne gospodarske krize koja potresa Hrvatsku i ostalih parametara nije moguće donijeti pravilnu i pravednu cijenu smještaja. Ovakve odluke se ne mogu i ne smiju donositi povijesnom metodom već pravilnim izračunima. Iz tog je razloga Predsjedništvo na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine dostavilo dopis sanacijskom upravitelju, gospodinu Peji Pavloviću, pomoćnici upravitelja za smještaj, gospođi Ružici Rajšić i dalo na znanje ministru prof. dr. sc. Vedranu Mornaru u kojemu je zatraženo sljedeće:

1) troškovnik za djelatnost smještaja za 2012., 2013., i 2014. godinu

2) izračun o dijelu zajedničkih troškova po pojedinom studentskom naselju uz pojašnjenje što se podrazumijeva pod zajedničkim troškovima

3) projekciju prihoda i rashoda za troškove smještaja u 2016. godini temeljenu na pozitivnim čimbenicima koje će izazvati obnova domova (garantirana ušteda energije)

Ova ista dokumentacija nam je obećana i na sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koji se održao 9. prosinca zajedno s gore navedenim akterima, ali nam do današnjeg dana nije dostavljena. Odgovor nismo dobili, no u petak 18. prosinca 2015. dobili smo novi prijedlog koji je bio samo ublažen u odnosu na prvi, no i dalje bez ikakvih konkretnih brojki, odnosno prihoda i rashoda u proteklim godinama u djelatnosti smještaja te projekcije prihoda i rashoda u djelatnosti smještaja za 2016. godinu.

S obzirom na neproduktivnu diskusiju i očito neslaganje, prijedlog sanacijskog upravitelja je bio da se Studentski zbor isključi iz pregovora.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, sveučilišni studentski pravobranitelj Matija Kikelj, Skupština Studentskog Zbora uz podršku svih domskih odbora koji su najažurniji, najviše uključeni te najviše pogođeni ovim promjenama, potvrdili su odluku Predsjedništva da se neće podržati predložena korekcija cijena bez utemeljenih izračuna koji bi potvrdili nužnost poskupljenja.

Smatramo da dugovanja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kao i njihovo neracionalno poslovanje nisu i ne smiju biti razlog stihijskog poskupljenja smještaja koji predstavlja izravan udar na studentski standard u Republici Hrvatskoj.

Jednostavnom računicom, kad pomnožimo broj soba u pojedinim kategorijama s cijenom koju plaćaju studenti te subvencijom MZOS-a dolazimo do astronomskih brojki. Predviđenim poskupljenjem Studentski centar bi ostvarivao najmanje 18,5 milijuna kuna više godišnje nego što je to ostvarivao proteklih godina.

Pitamo se čemu ovoliko poskupljenje ako je Studentski centar uspješno saniran i ako je poslovanje racionalizirano? Naravno, razlozi za poskupljenje padaju u vodu i kad uzmemo u obzir pozitivne učinke obnove domova tj. smanjenje režijskih troškova i troškova njihova održavanja.

Ovakvim cijenama smještaja Studentski centar daleko je nadmašio cijenu najma po kvadratu u odnosu na privatne iznajmljivače, a da to pojasnimo navodimo dva primjera. Prvi primjer, u kojem dvokrevetna soba u domu Stjepan Radić (paviljoni 1-4 i 7-9), veličine je nepunih 11 kvadrata, a dvojica studenta i MZOS ukupno mjesečno izdvajaju za tu sobu 1200kn. U drugom primjeru, u 11. i 12. paviljonu u domu Stjepan Radić dvije dvokrevetne sobe dijele kupaonicu i WC, ukupno smještaj za četvero studenata iznosi 3.400,00kn.

Strategija obrazovanja Europske unije, a tako i Republike Hrvatske stavlja naglasak na podzastupljene skupine studenata, među kojima su i oni studenti kojima će zbog svoje socioekonomske ugroženosti visoko obrazovanje biti sve samo ne dostupno.

Ovim putem želimo podsjetiti javnost da Studentski centar upravo i postoji zbog studenata, kao i Studentski zbor, koji će uvijek, kao što nam je i dužnost, štititi interese studenata na svim razinama.”

 

 

 

 

Komentari