Zamjenik Alemke Markotić otkrio kakva je situacija u Klinici za infektivne bolesti i kako na to utječe omikron

Klinika za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon što je u četvrtak oboren neslavni rekord te je zabilježeno 9.058 novozaraženih, o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, kao i novom valu Omikrona za HRT je govorio dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za Infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”. S obzirom na rekordan broj zaraženih, ali i testiranih upozorava da će neki ljudi na rezultate čekati i tjedan dana. Stanje u bolnicama u Dalmaciji nije nimalo bajno, a u splitskoj se COVID odjeli rapidno pune.

Slika u Zagrebu je nešto drugačija.

Manje hospitaliziranih u zadnjih nekoliko tjedana

“Zadnja dva tri, tjedna bilježimo nešto manji sveukupni broj hospitaliziranih COVID pozitivnih bolesnika, tako da ćemo vidjeti kakav će biti daljnji trend. U svakom slučaju pritisak na jedinice intenzivnog liječenja i neki oblik mehaničke ventilacije je sve ovo vrijeme velik, ali svakako da daljnji pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja ovisi o broju onih koji će biti novo hospitalizirani i čije se zdravstveno stanje može pogoršati kroz period boravka u klinici”, objašnjava Barušić.

Za vrijeme četvrtog vala delta je bila dominantan soj zbog čega je smrtnost bila viša nego u prethodnim valovima, Barušić kaže da postotak ovisi o nizu faktora, prije svega komorbiditetima.

“Ono što je činjenica je da smo u četvrtome valu vidjeli velik broj izrazito mladih bolesnika uključujući i one koji praktički nisu imali komorbiditete nego su jednostavno imali izuzetno tešku kliničku sliku. Tako da taj postotak, koji varira od ustanove do ustanove, može biti i oko 50%”, ističe Barušić.

Otkrio je i da su bolnice tijekom pandemije više puta dosegnule svoje limite no rješenja su se pronalazila. Barušić kaže da trenutna situacija je nešto povoljnija po pitanju zbrinjavanja COVID pozitivnih bolesnika, no da je teško predvidjeti što će se događati u budućnosti.

Ističe kako su naše bolnice svoje limite kroz ovu pandemiju dosezale više puta, ali su se uvijek pronalazila rješenja na razini cijelog zdravstvenog sustava.

“Ono što se sada spominje je neka blaža klinička slika koju bi omikron, prema do sada dostupnim podacima, treba izazvati. Međutim, to je dosta varljivo jer smo mi jedna populacija koja još uvijek nije dovoljno procijepljena i tu može ležati jedan od razloga zašto bi omikron kod određenog dijela stanovništva mogao biti izrazito teškoga tijeka”, zaljučio je dr. Barušić.

Brzi antigenski testovi?

Kako bi se smanjio pritisak na PCR testiranja, provodit će se brzi antigenski testovi. Barušić kaže da se o tome razmišlja sada kada su dosegnuti limiti za PCR testiranje, a prednost brzih testova je to što su gotovi u kratkom vremenu.

“Problem brzih antigenskih testova je u tome što se oni ne mogu priznavati u smislu adekvatne COVID potvrde za putovanja u inozemstvo, barem što se RH tiče. Ostaje vidjeti u tjednima koji dolaze hoće li se to riješiti na bilo koji način”, dodaje.

Komentirao je i epidemiološke mjere i zaključio da su adekvatne, ali ih treba poštivati.

“Situacija bi u ovome trenutku sasvim sigurno bila podnošljivija da su se svi kroz cijelo vrijeme pridržavali mjera i da su slijedili preporuke medicinske struke, a to je potreba za cijepljenjem kao jedinim učinkovitim načinom sprječavanja zaražavanja, obolijevanja, odnosno razvoja teže kliničke slike”, ustvrdio je.

Odgovorio je na pitanje koji su mogući scenariji po pitanju omikrona.

“Ono čega se pribojavamo s punim pravom jest da bi omikron, bez obzira na trenutačne spoznaje, mogao opteretiti bolnički sustav u mjesecima koji su pred nama, tim više ako će biti povećan trend onih koji će obolijevati od gripe. Dakle, kombinacija omikrona s nekom težom kliničkom slikom i gripe, ako bi broj procijepljenih ostao na sadašnjoj razini, svakako ne bi bila dobra za zdravstveni sustav. Ali moramo vidjeti što će se događati dalje, moramo biti optimisti, ali treba razmišljati i o prilagodbi sustava na povećane zahtjeve koji će se, ja sam u to nekako uvjeren, ipak morati postrožiti”, zaključio je.

Komentari