Zamijenit će masonsku piramidu: Franjo Tuđman dobiva spomenik kod fontana u Zagrebu

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik, posvećen prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Pet godina od prve najave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Prema ranijem natječaju, Tuđmanov će kip izraditi kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će postojeći spomenik na tome mjestu, javlja tportal.

Prema raspisanom natječaju, spomenik će biti smješten kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Nadalje, kako stoji u natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao “montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6×6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara”. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje.

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mjesto granitne, tzv. masonske piramide autora Branka Silađina pod imenom “Granit koji pamti”. Nije još poznato gdje će biti smještena piramida.


Komentari