‘ŽALOSNO I SRAMOTNO’ Pučkoj kuhinji koja je i na Božić hranila gladne stiglo 25000 kuna plina, evo kako svi možemo pomoći

Foto: Facebook

Zadnjih se dana naveliko priča o poskupljenju energenata, a posebno kada je riječ o plinu. I dok građani sa strepnjom očekuju koliko će u konačnici platiti plin, ugostitelji su se već poprilično šokirali, a sada je na red došla i pučka kuhinja. Oni koji brinu da drugi prežive, nisu naišli na milost tržišta.

Račun za plin za Pučku kuhinju na Svetom Duhu za 12. mjesec 2020. iznosio je 5.036 kuna. Za prosinac prošle godine, narastao je do nevjerojatnih 25 tisuća kuna.

Upozorio je na ovu situaciju fra Vladimir Vidović, voditelj kuhinje, Facebook objavom.

“Je li došlo do poskupljenja plina ili nije? Prosudite sami! Računi za plin za Pučku kuhinju na Svetom Duhu za 12 mjesec 2020 i za 12 mjesec 2021! Slali smo apele, prigovore i molbe! Bez uspjeha! Situacija je alarmantna! Neizdrživa!

Mi smo neprofitna organizacija koja svakodnevno dijeli 400 toplih obroka za ljude u potrebi i beskućnike.

Cijena plina nam je drastično poskupila prema računu iz 12/2021 iznosila je 1,038743 kn/kWh, prošle godine u istom razdoblju bila je 0,231193 kn/kWh. Potrošnja nam je ista. Čak ove godine nešto malo manja. Ali konačni račun je bio enormno visok. 25.128,44 kn je nedostižna cijena za ono što radimo. Mi jednostavno tih sredstava nemamo.

Ja apeliram i molim da nam vratite cijenu koja je bila prije. Što nam je činiti? Mi pomažemo siromašne. Hranimo gladne, ako se ovako nastavi…” stoji u objavi.

Građani u komentarima ispod objave nisu mogli sakriti nezadovoljstvo, pisali su kako je to vrlo žalosno i sramotno, a neki su odmah pitali i kako mogu pomoći.

Nije dugo trebalo i veliki broj građana nazvao je fra Vladu i tražio broj računa na koji se može uplatiti novac da bi se moglo dalje nastaviti s radom.

“Budući da je moja sinoćnja objava o drastičnom poskupljenju plina izazvala velike reakcije. Apsolutno opravdano! I budući da mnogi od vas traže broj žiro računa. Ovdje ga objavljujem. On je ionako javno dostupan. I znam da će mnogi od vas pomoći, jer ste ljudi velikoga srca i hvala vam na tome.

No, sramota me tražiti jer je ovo jedna apsurdna situacija. Tražim dugoročno rješenje. I nadam se tome! Evo računa Vašu donaciju možete uplatiti na ovaj žiro račun Caritas Župe sv Antuna Zagrebačka banka d.d. Za Pučku kuhinju na Svetom Duhu IBAN HR6323600001101567611 Hvala lijepa od srca!” napisao je.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, čak 400-tinjak ljudi, bilo je u redu ispred pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu za Božić.


Komentari