Zakulisne igre u Gradskoj skupštini: Evo što se sve radi zbog 167 tisuća kuna

FOTO: Facebook / Anka Mrak Taritaš

Postavlja se pitanje što sa 167 000 kuna zbog kojih se bivši HNS – ov trojac “umirovio” te na koji način se planira prebacivati taj novac?

Bivša HNS-ovka i predsjednica stranke GLAS u Skupštini grada Zagreba se s još dvoje zastupnika koji su s njom otišli iz HNS-a deklarirala kao članica Hrvatske stranke umirovljenika.

Razlog za to iznosi 167. 000 kuna koliko će godišnje njih troje dobiti iz proračuna za političko djelovanje. Naime, da su ostali nezavisni zastupnici novac ne bi dobili nego bi ostao u gradskom proračunu.

Prema pisanju medija, Mrak Taritaš se dogovorila sa Silvanom Hreljom, predsjednikom HSU – a, da se ona i dvoje kolega u Skupštini deklariraju kao članovi kluba HSU te da taj novac dobije HSU kao stranka. Nakon registriranja stranke, GLAS  je po dogovoru taj novac trebao prebacivati novoj stranci.

Prema dopisu Gradske skupštine koji je u posjedu redakcije, Mrak Taritaš nije članica HNS – a od 12. lipnja, dok njezine kolege Stanko Kordić i Sonja Konig “Narodnjake” napuštaju 20. lipnja, odnosno 26. lipnja.

Navedeni gradski zastupnici “umirovili su se” 27. lipnja, dok su, zanimljivo, osnivačku skupštinu stranke GLAS imali 9. srpnja.  Skupština se konstituirala 10. srpnja. GLAS je registriran 26. srpnja čime je ova stranka postala pravna osoba. HSU ovim činom nema niti jednog zastupnika u Skupštini, budući da po Statutu ove stranke članstvo u “umirovljenicima” prestaje članstvom u drugoj stranci, u ovom slučaju u GLAS – u.

Međutim, postavlja se pitanje što sa 167 000 kuna zbog kojih se bivši HNS – ov trojac “umirovio” te na koji način se planira prebacivati taj novac? Naime, Zakon tako nešto ne dozvoljava.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]

Evo što kaže Zakon o financiranju političkih aktivnosti:

Ako pojedinom zastupniku u Hrvatskom saboru (ili zastupnicima), odnosno članu (ili članovima) predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave nakon konstituiranja Hrvatskoga sabora, odnosno nakon konstituiranja predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, prestane članstvo u političkoj stranci, financijska sredstva koja se raspoređuju sukladno stavku 1. ovoga članka ostaju političkoj stranci kojoj je zastupnik, odnosno član predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pripadao u trenutku konstituiranja Hrvatskoga sabora, odnosno u trenutku konstituiranja predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. na koje se odnose na nezavisne zastupnike, odnosno članove predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave izabran s liste grupe birača. [/box]

Stojak: ‘ Ovo je još jedan u nizu nekorektnih poteza bivših kolega’

Za komentar smo zamolili HNS – ovog gradskog zastupnika Tomislava Stojaka koji je i zatražio očitovanje HSU – a o članstvu ovih zastupnika.

“Namjera ovog traženja bila je da se utvrdi kojoj političkoj opciji u Gradskoj skupštini pripadaju dojučerašnje naše kolege iz HNS-a koji su odlučili istupiti iz stranke, a kako bi se utvrdili politički odnosi u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Iz odgovora koji nam je dostavljen informirani smo da su kolege odučili nastavak svoje političke karijere potražiti u Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU), čiji su članovi od 27.6.2017. godine., što je službeno Gradskoj skupštini potvrđeno iz HSU-a”, objašnjava razloge ovog traženja Stojak.

HNS – ov zastupnik podsjeća na dva pokušaja konstituiranja Gradske skupštine, od čega je jedan pokušaj bio neuspješan te ističe kako su se svi novoizabrani zastupnici do 10. srpnja trebali očitovati o svojoj stranačkoj pripadnosti.

“Podsjetit ću vas da se Gradska skupština Grada Zagreba prvi puta pokušala neuspješno konstituirati 29.6., a uspješno se konstituirala 10.7., do kada su se svi novoizabrani zastupnici trebali izjasniti o svojoj stranačkoj pripadnosti, a radi donošenja odluke o financiranju političkih stranaka na godišnjoj razini iz gradskog proračuna”, navodi nam Stojak.

Dodaje kako je teško ne zaključiti da su bivši članovi HNS – a svoj status u HSU na ovaj način regulirali samo zato da bi došli do novaca. Stojak smatra kako bi bilo poštenije da su ti novci ostali u gradskom proračunu te da su se na nešto puno kvalitetnije utrošili.

“A imate i zanimljivu situaciju trenutno. Koliko sam upoznat putem medija, osnovana je nova stranka čija je predsjednica, gradska i saborska zastupnica koja je to postala zahvaljujući HNS-u, istovremeno je i članica HSU-a”, ističe HNS – ov gradski zastupnik.

Također, postavlja pitanje jesu li sadašnji članovi GLAS – a prije osnivanja ove stranke izašli iz članstva HSU-a ili su još uvijek članovi.

“Ako nisu više članovi, kako će onda HSU koristiti ta sredstva koja su strogo namjenska, hoće li će ih na neki način pokušati prebaciti novoj stranci? Zakonski to, koliko je meni poznato, nije moguće. A s obzirom na to da to nije zakonski moguće, za što će onda HSU trošiti ta sredstava kada u Gradskoj skupštini nema svog “pravog” zastupnika?”, upozorava Stojak.

Na koncu, Tomislav Stojak podsjeća kako je  Mrak Taritaš dan nakon lokalnih izbora potpisala aneks ugovora o koaliciji s predsjednikom zagrebačkog SDP-a, kojim je omogućila toj stranci da zadrži sav novac od mandata te dodaje kako je ovo samo još jedan u nizu njezinih nekorektnih poteza.

“Ovo je samo jedan u nizu nekorektnih poteza naše bivše članice, saborske i gradske zastupnike i bivše ministrice, budući da je i nakon izbora, a kada je već odlučila izaći iz HNS-a, tajno potpisala i anekse sporazuma o zamjeni mandata u Gradskoj skupštini i nekim gradskim četvrtima, kao i aneks sporazuma o prebacivanju financijskih sredstava od osvojenih mandata u Zagrebu na račun SDP-a, sve kako bi onemogućila HNS u normalnom političkom djelovanju”, zaključuje ovaj gradski zastupnik.

Glasnogovornik GLAS – a, Ismar Avdagić, pak opovrgava teze o “prebacivanju” novaca te ističe da je zakon jasan.

“Sredstva za financiranje političkih stranaka pripadaju onoj stranci čiji su zastupnici bili članovi u vrijeme konstituiranja, a to je u ovom slučaju HSU.  A što se tiče reakcije kolega iz HNS-a mislim da oni trenutno imaju pametnijeg posla, poput skidanja ploče s ustaškim pozdravom Za dom spremni u Jasenovcu ili kurikularnom reformom koja zapinje”, kazao nam je Avdagić.

Iz HSU – a također demantiraju prvotni stav o prebacivanju iznosa od 167 tisuća kuna. Iako ova stranka trenutno nema niti jednog zastupnika u Skupštini, spomenuti novčani iznos ostaje njima.

“Hrvatskoj stranci umirovljenika pripadaju sredstva za financiranje političkih stranaka u Gradu Zagrebu koja se dodijeljuju na temelju broja mandata koje pojedine stranke imaju u gradskoj skupštini, a sve regulira Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe .HSU će navedena sredstva trošiti u skladu sa Zakonom te imajući u vidu i rezultate izbora i izrečenu volju građana Grada Zagreba na izboria o čemu ćemo, kao i svake godine, transparentno izvjestiti javnost”, stoji u njihovom odgovoru portalu Zagreb.info

 


Komentari