Zakon o obnovi Zagreba konačno je ‘na stolu’: Evo što očekuje oštećene u potresu!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u srijedu da je Zakon o obnovi Zagreba i okolice na stolu, a nakon određenih korekcija koje će biti potrebne, na Vladi bi se trebao naći 27. kolovoza.

“Zakon je u ovom trenutku na stolu i ide na mišljenja prema tijelima državne uprave. Određene korekcije koje će još biti potrebne idu prema tome da ga u redovnoj proceduri imamo na sjednici Vlade 27. kolovoza”, rekao je Horvat nakon užeg Vladinog kabineta.

U Zakon, kaže, ulaze socijalni kriteriji koji će na sličan način biti razrađeni kao i u predmetnoj odluci Vlade što će omogućiti svima koji su danas još uvijek u studentskom domu Cvjetno naselje da ih se najkasnije do 15. rujna zbrine na adekvatan način, da država nađe adekvatan prostor i da na adekvatan način Fond solidarnosti pokrije taj trošak.

“Bit će to paket koji će neovisno o tome da li je to Vladina ili saborska procedura, biti gotov 2. ili 3. rujna i u punoj primjeni već prvog tjedna rujna”, najavio je Horvat.

Istaknuo je da neće biti ponovnog javnog poziva za financiranje najamnine onima koji su nakon potresa smješteni u Cvjetno naselje “jer nema potrebe za to”.

“Siguran sam da će svih onih 325 zahtjeva biti kompletirano i pozitivno riješeno”, rekao je Horvat, istaknuvši da je od njih prema pravomoćnom rješenju njih 36 već zbrinuto.

“Dobit će adekvatan privremeni smještaj, uključivo i one kojima subvencija neće biti dovoljna. Tu ulazimo sa socijalnim kriterijima i za takav relativno mali broj korisnika u studentskom domu naći ćemo način da u kompletu financijski pokrijemo njihov smještaj”, naglasio je.

Tvrdi i da ovom trenutku nema informacija o tome da kasne s najamninama ljudima kojima je već dogovoren stambeni smještaj.

“Ako postoji bilo kakvo kašnjenje, na web stranici postoji i moj broj i web adresa”, istaknuo je, pozvavši sve kojima najamnina nije pravovremeno sjela na račun, da mu se jave kako bi riješili te pojedinačne slučajeve.

Vezano za subvencioniranje stambenih kredita, Horvat je rekao da su tijekom razgovora na sjednici užeg kabineta osigurali desetak milijuna kuna i svi oni koji su za to zainteresirani mogu očekivati između 1. i 15. rujna novi javni poziv.

Odbacio je nagađanja da se to radi pod prijetnjama HNS-a koji je jučer apelirao na ministra da se što žurnije objavi datum, podsjećajući ga da je to jedan od uvjeta za podršku Vladi.

“Meni dosad nitko nije prijetio, a kad ih bude bilo, prijavit ću ih. U politici uvjeta nema, postoji razgovor, dogovor”, dodao je.

Na upit je li poslao naputak u kojem od predsjednika nekih nadzornih i upravnih odbora traži ostavke, Horvat je kazao da je “logično da u novom mandatu nadzorni i upravni odbori svoje mandate daju na raspolaganje”.

“Hoće li neki od njih biti kontinuitet ili će se stvari mijenjati, mislim da je politika ta u čije ime oni danas sjede na tim mjestima”, dodao je.

U ovom trenutku, kaže, nije dobio niti jednu ponuđenu ostavku, odnosno mandat, ali ih očekuje. Najavio je da će do 1. rujna biti “sinhroniziran rad Vlade i sva kadrovska problematika riješena”.

Odbacio je prozivke da se radi o podjeli plijena. “Ne bih to nazvao plijena, pošto su građani rekli svoje na zadnjim izborima. Stvaramo operativu i oni koji su dobili povjerenje će iduće četiri godine voditi kormilo”, istaknuo je.

Rekao je i da HNS ništa neće izgubiti, već će “dobiti ono što im pripada adekvatno osvojenom rezultatu”. “Predmet je dogovora da svi partneri koji danas tvore saborsku većinu imaju pravo participirati u izvršnoj vlasti”, kaže Horvat.

Rekao je da se u ovom trenutku ne zna hoće li HNS dobiti HEP, te dodao da će o tome odlučiti premijer.

Studentske sobe ipak studentima: Zna se kad će građani iseliti iz Cvjetnog, a stiže i novi natječaj za mjesta u domovima

 


Komentari