‘ZAJEDNO PROTIV DEVASTACIJE ŠUMA’ Zeleni odred poziva na potpisivanje peticije za zaštitu Medvednice

Foto: VIDRA - Veterani i društvena akcija

Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija pozivaju građane da potpišu peticiju za borbu protiv dugogodišnje devastacije šuma i šumskih površina u Republici Hrvatskoj. Svi zainteresirani mogu je potpisani na Peticija24.com

POJAŠNJENJE PETICIJE

“Zašto protestiramo, organiziramo marševe, zahtijevamo odgovore nadležnih o odgovornosti i tužimo državu za koju smo se borili?

Godinama svjedočimo devastaciji i prekomjernoj sječi, ali i potpunom ogoljavanju šumom bogatih proplanaka, padina i usjeka na Medvednici, uništavanju i pretvaranju planinarskih staza u pristupne putove ogoljenim parcelama, probijanju desetaka novih putova, uništavanju zakonom zaštićenog endemskog bilja, preusmjeravanju vodotokova, itd. Godinama postavljamo pitanja o zakonitosti i opravdanosti pomahnitale sječe i godinama od nadležnih dobivamo jedan te isti, „šancani“ odgovor: sve je po zakonu, u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju šumama i propisima Ekološke mreže Natura 2000. No, znamo da nije sve baš tako legalno. Znamo da se na Medvednici događa kriminal ogromnih razmjera koji nekome puni džepove nezamislivo velikim profitom. U posjedu smo ne malog broja dokaza da nam ubijaju i rasprodaju naše Sljeme. Brutalno, planski i dosljedno!

No, u neviđenom pustošenju šuma, ne samo na Medvednici već i u svim Parkovima prirode i Nacionalnim parkovima u RH, krije se još jedna državna opačina: novim Zakonom o šumama donesenim (gle čuda!) dok smo mi u zanosu promatrali svevremenski uspjeh Vatrenih, dozvoljeno je i olakšano pretvaranje do sada zaštićenih šuma u građevinske zone!! Dakle, ponovno privatizacijska pljačka i rasprodaja nečega što pripada svima nama, nečega što je naše.

Golosjeci čitavih proplanaka sa fantastičnim panoramskim pogledom na Zagreb, ali i na zagorsku stranu, idu upravo tome u prilog. Atraktivne lokacije se naprosto nude izgradnji betonskih kič mastodonata do kojih će voditi ispeglani, asfaltirani široki putovi …

Sve dosadašnje prijave nadležnima o nezakonitom postupanju završavale su ili ignorantskom šutnjom, lakonskim odgovorima ili u ladicama DORHa. Bez ikakve nakane da se s tim stane, čak što više, rušenja se nastavljaju još bjesomučnije i beskrupuloznije. Vidrin forum Zeleni odred odlučio je tome stati na kraj. Međunarodnim tužbama, ali i nizom marševa kojima želimo senzibilizirati javnost na zločin koji se mora zaustaviti i koji mora biti kažnjen! Hodat ćemo za Medvednicu, Žumberak, Banovinu, Risnjak, Velebit, Papuk, Plitvice…borit ćemo se i nećemo odustati.

Zato smo i pokrenuli ovu peticiju kako bi uz naše akcije imali i podršku Vas građana.

Zaustavimo devastaciju zajedno!”


Komentari