ZAISTA NEVJEROJATNO! Evo zašto toliko kasne radovi na rotoru

Željeznice.net

Nakon što je gradonačelnik Bandić u jučerašnjem intervjuu za Media Servis najavio kako će se rok zatvaranja remetinečkog rotora pomaknuti na početak siječnja, građani se opravdano pitaju kako je moguće da radovi teku tako sporo.

Naime, pripremni radovi na rekonstrukciji rotora odvijaju se samo radnim danima, isključivo u jednoj smjeni, iako iz Grada odlučno tvrde kako to nije razlog prolongiranja roka za zatvaranje rotora već isključivo Advent.

“Radovi prve faze, zbog specifičnosti i osjetljivosti, izvode se za dnevnog svjetla – objasnio je pročelnik Bilić za Večernji list, pa dodao kako se sad radi na premještanju komunalne infrastrukture, odnosno vodovoda i kanalizacije, plinovoda, telekomunikacijskih instalacija i elektroinstalacija u koridoru izgradnje tunela. Sasvim logično i poznato je da se to ne može po mraku, baš kao što je kristalno jasno svima i da je zimsko računanje vremena počelo prije dva i pol tjedna, a ne u srpnju, kad i radovi na rotoru, oko kojeg je donedavno danjeg svjetla bilo sve do 21 sat.

No, da to baš i nije uobičajena praksa za Večernji je komentirao prometni stručnjak Goran Husinec.

“Svuda se u svijetu ovakvi radovi izvode 24 sata na dan. Sad su, primjerice, radnici na tunelu Učka u Lupoglavu i tamo su cijelu noć. Oko rotora je još i specifična situacija jer ima javne rasvjete, a mogu se postaviti i reflektori jer nema stambenih zgrada da svjetlo smeta ljudima. Također, nisu u pitanju precizni poslovi da bi trebalo samo danje svjetlo.”

U drugoj će se fazi, tvrdi pročelnik Bilić, radovi odvijati u dvije smjene.

“Druga faza obuhvaća i obustavu kompletnog prometa preko rotora, koji će se preusmjeravati na novosagrađene privremene prometnice. Izvodit će se radovi izgradnje tunela istok – zapad na -1 razini u duljini od oko 280 metara s dvije odvojene tunelske cijevi. Rampe na sjevernoj strani kružnog toka, Jadranski most – Jadranska avenija te Avenija Dubrovnik – Jadranski most, proširuju se za jedan vozni trak i, prema projektu, imaju četiri vozna traka”, rekao je Bilić za spomenuti list.


Komentari