ZAHVALA ZA POVIJESNU ODLUKU: Prijatelji životinja ministra poljoprivrede počastili tortom (FOTO)

press

Spašene činčile možete udomiti.

Prijatelji životinja i Činči danas, 11. siječnja, zahvalili Ministarstvu poljoprivrede na povijesnoj zakonskoj odredbi

Istekom desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja, u Hrvatskoj je 1. siječnja 2017. stupila na snagu dugo očekivana zabrana uzgoja životinja radi krzna. Ovu vijest s velikim veseljem i ponosom dočekali su brojni građani Hrvatske, ali i inozemstva. Prijatelji životinja, članovi međunarodne koalicije Fur Free Alliance koja broji četrdeset članica, odnijeli su vegansku tortu Ministarstvu poljoprivrede, u znak zahvale na podršci Zakonu i životinjama. Ministar Tomislav Tolušić primio je, uime Ministarstva, Činči i predstavnike Udruge u srijedu 11. siječnja 2017.

press
press

“Hrvatski uzgajivači imali su prijelazno razdoblje od 10 godina da preusmjere svoju proizvodnju – rok je istekao, a javnost je argumentirala svoje neslaganje s produljenjem tog roka. Udruga Prijatelji životinja dala je veliki doprinos ovom procesu. Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u kreiranju Zakona o zaštiti životinja koji će uskoro krenuti u proceduru donošenja, a koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja”, izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka.


Vijest o stupanju zabrane na snagu glasno je odjeknula među svima njima te se brzo proširila i izvan Hrvatske pokazavši da možemo poslužiti kao sjajan, pozitivan primjer. Komentari podrške i čestitke pristižu sa svih strana pokazujući da javnost iznimno cijeni dobre odluke.

press
press

Budući da manjina preostalih uzgajivača činčila radi krzna nije prestala s radom na vrijeme, Prijatelji životinja još su tijekom prosinca izjavili spremnost da pomognu u udomljavanju preostalih životinja. Otada se javljaju brojni građani voljni pomoći činčilama.

Istraživanja provedena u državama diljem Europe već dulje vrijeme pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna smatrajući takvu praksu nepotrebnom i okrutnom. Stoga sve veći broj država razmatra donošenje zakonskih odredbi koje štite životinje.

press
press

Zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna dosad su već donesene u Ujedinjenome Kraljevstvu, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, belgijskim regijama Valoniji i Bruxellesu. U Nizozemskoj je zabrana nedavno potvrđena čak i na Vrhovnom sudu kao završnoj nadležnoj instanci.

Druge države poput Danske, Njemačke, Švedske i Švicarske imaju zabrane za određene životinje ili druga zakonska ograničenja koja onemogućavaju uzgoj. Rasprave o donošenju potpune zabrane već se neko vrijeme vode u Češkoj, Estoniji, Norveškoj i Flamanskoj, jedinoj preostaloj belgijskoj regiji.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pomogli da se ostvari ova pobjeda za životinje i hrvatsko zakonodavstvo vjerujući da je ovo početak novih dobrih vijesti za zaštitu životinja.

Ako želite udomiti koju od spašenih činčila možete se prijaviti ovdje.

>>> ZABRANA UZGOJA ČINČILA ZA KRZNO: U našoj zemlji stupa na snagu

Komentari