Zagrepčanka zbog korone pala u depresiju! Suprug iskeširao tisuće, a zbog maske cijela investicija pala u vodu!

Pixabay

Koronavirus pogodio je brojne djelatnosti, koje su smanjile ili potpuno prestale prodavati svoje proizvode i usluge. Jedni od njih su i estetski kirurzi, ali uvelike pati i dentalni turizam.

Poznato je kako naši stomatolozi godinama zapravo najviše žive od turista, što stranih što naše dijaspore, koja na godišnji dolazi na našu obalu zbog odmora, ali i kako bi primjerice popravili zube ili napravili navlake, koje u svojoj zemlji mogu samo sanjati, jer su cijene neusporedivo veće vani nego kod nas.

Jednako je i s estetskim kirurzima, koji su se našli u problemu, ne samo zbog pomanjkanja turista, već i niza drugih problema.

Na ovu priču nas je potaknula žena koja je pala u tešku depresiju zbog koronavirusa, zbog čega je bila primorana potražiti i stručnu pomoć.

Kako navodi naša sugovornica, cijene estetkih operacija, poput povećanja usnica, grudi i slično nisu nimalo jeftine, a ona je za svoju operaciju dugo štedjela, da bi cijela investicija dolaskom korone, za nju – propala.

U suzama nam govori Sofija (ime za potrebe članka) koja od šoka jedva dolazi do riječi.

”U drugom mjesecu uložila sam ogromne novce u svoj izgled, da mi netko napravi nove usne kakve sam si željela dugo godina, a sad ih nitko ne vidi, jer moram stalno nositi masku!

Očajna sam! Sav trud nizašto! Kad skinemo te maske pitanje je tko će uopće primijetiti promjenu! Zaboraviti će jesam li oduvijek imala ovakve usne ili ne! Što je još gore i suprug mi je prigovorio što sam potrošila novac na usne, a po cijele dane nosim masku. I on je dao jedan dio kako bi mogla otići na operaciju kod kirurga čiji sam rad pratila godinama. A, vjerujte mi on je najskuplji kod nas!”, govori Sofija.

Razgovarali smo s još jednom sugovornicom koja je pak svoju operaciju grudi odgodila. Za potrebe članka nazvali smo ju Ksenija.

”U ožujku sam trebala ići na operaciju grudi, no sve je palo u vodu, a što je najgore, polog koji sam morala iskeširati, a koji nije mali, nisam mogla dobiti nazad. Nadala sam se da ću nakon toliko godina ovo ljeto s ponosom prošetati omiljenom plažom, puna samopouzdanja, a sad kako stvari stoje, ovo ljeto neću ići na nikakvo ljetovanje. Ništa više ne želim!”, rezignirano je kazala Ksenija.

Zbog asimetričnih grudi, Ksenija je gotovo potpuno izgubila samopouzdanje, a ovo je trebala biti operacija života koja će joj to samopouzdanje vratiti, no to se očito neće dogoditi ove godine.

”Prvo je operacija bila odgođena, jer nisam mogla otići u grad u kojemu se nalazi poliklinika, a zbog zabrana kretanja. Nakon toga ponuđen mi je novi termin, no baš kad mi je ponuđen, zbog sumnjivog kontakta, za kojega se sumnjalo da je zaražen koronavirusom, morala sam ostati u samoizolaciji.

Sad se već bojim bilo kuda ići da se ne bi zarazila, jer bez mene moja firma ne bi mogla funkcionirati, a oporavak od operacije koju sam planirala u ožujku traje, a to si sada, kada nam je potrebna svaka kuna, ne mogu dozvoliti. Ni sebi, ni svojim djelatnicama.

Očajna sam i ljuta! Najgore od svega mi je što sam nakon operacije grudi planirala i neke manje zahvate na zubima koje sam prije radila, pa sam htjela još nešto popraviti, ali se toliko bojim da bi upravo tako negdje mogla pokupiti koronu, da sam i od toga odustala.

Nitko nam ne govori kada će se situacija smiriti, ne znamo koliko se taj virus proširio i najviše me brine da ću zauvijek ostati ovakva kakva sam sad!”, izgovorila je Ksenija pokazavši na svoje grudi.

O cijeloj situaciji razgovarali smo s nekoliko poznatih estetskih kirurga i stomatologa i istina je – i oni su na samom rubu.

Navode kako ih je prvi ‘lockdown’ bacio na koljena, te kako je promet stravično pao, a sada u strahu od ovog novog vala, brojne klijentice otkazuju unaprijed dogovorene zahvate.

”Godinama poslujemo tu na našoj obali. Uglavnom dolaze naši ljudi, ali ima i puno Talijana koji dođu na godišnji i usput cijela obitelj popravi zube i napravi sve ono što bi u svojoj zemlji mogli samo sanjati, jer su cijene neusporedive, a naša kvaliteta je neosporna. Većina klijenata koje smo očekivali, a što su uglavnom preporuke klijenata od prošle godine, otkazuju termine. Evo, danas imam toliko praznih termina, da mi je teško uopće gledati u kalendar”, govori nam stomatolog dok nam pokazuje prazni kalendar koji je prošle godine bio krcat terminima.

”Jao, nemojte me ništa pitati! U očaju sam! Ne samo da su nam otkazani termini, nego valjda zbog ovog straha od novog vala, nemam niti jedan ugovoreni termin ni za jesen, a kamoli za ovo ljeto! Uopće ne znam što možemo očekivati. Jednostavno, pomirio sam se da s ovom godinom neće biti više ništa, a za iduću ćemo vidjeti”, govori na cijenjeni estetki kirurg.

”Zamislite samo vi to, prije se na više od 50 posto poziva nisam mogao niti javiti, nisam stizao! A sad…kad dođem ujutro, prvo što pitam sestru je imamo li novih termina, kad mi kaže koliko je zvalo tek radi početnih konzultacija..ma to vam, draga moja, nije 30 posto onoga što smo mi radili prošle godine. Daleko od toga da ćemo propasti, ali znate, treba to sve financirati. Naše plaće, režije..”, dodaje kirurg, ali ipak za kraj daje tračak nade:

”Ove godine sam se odlučio pomiriti sa situacijom, a kako nam godina ne bi u potpunosti, da tako kažem propala, odlučio sam se za renovaciju našeg prostora. Planirao sam unaprijediti kliniku kroz dvije godine, no ipak ču to učiniti ranije. Bolje sad, nego kad opet krene navala. Naše pacijente dočekati ćemo spremni i to u novom ruhu. Vjerujem da ćemo ipak na kraju sve nadoknaditi”, optimističan je naš sugovornik.

Upitan da komentira i slučajeve naših sugovornica, od kojih je Sofija čak potražila psihološku pomoć, estetski kirug pojašnjava:

”Imamo raznih pacijenata. Neke dolaze radi estetskih korekcija, žele veće grudi, punije usnice, svježije mlađe lice,..Neke nam godinama dolaze i rade periodično sitnije estetske zahvate jer zbog prirode svog posla moraju posebno brinuti o svom izgledu i njih korona nije dotakla. One znaju što ih čeka i takve klijentice nisu prestale dolaziti, ali da, jako je puno onih, tu govorim i o ženama i o muškarcima, koji su prije svega dugo štedjeli za ovakav tip operacija, a sada to ne mogu ostvariti. Neki zbog straha, neki jer jednostavno ne mogu doći u Hrvatsku. Među njima dakako, puno je onih kojima bi se uvelike podiglo samopouzdanje. To čak i nisu neki fizički nedostatci ili anomalije koje vi uopće možete vidjeti, ali te osobe ih vide, one znaju te svoje male nedostatke i to ih jako dira. Tako da, za njih je ovo dosta veliki udarac i istina je, mnogi zbog toga moraju potražiti psihološku pomoć. Jako mi je žao takvih pacijenata, žao mi je što im ne mogu pomoći, jer znam koliko njima to znači. Na neki način, dajemo im novi život, koji je sad  ‘na čekanju’. Vjerujem i da ima nesretnih pacijentica, kao što je vaša Sofija, koja se nije mogla pohvaliti novim izgledom, a to osobu, posebno kad je svjesna koliko je na to potrošila, koliko je čekala tu reakciju bližnjih, kolega, prijatelja, znate i oporavak traje…sve to ostavi traga i dovodi do neželjenog efekta. I onda kad to nemate kome pokazati..da, mogu se javiti puno veći problemi od onih oku vidljivih”. zaključuje naš sugovornik.


Komentari