Zagrepčanka saznala da je pozitivna na koronu, a nije se ni testirala?! ‘Rekla mi je da ne opterećujem sustav testiranjem’

Foto: Pixabay

U četvrtak je zabilježen najgori dan po broju novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zdravstveni sustav je pod velikim pritiskom.

Jedna je Zagrepčanka saznala da je pozitivna na koronu, a da se nije ni testirala. Preko telefona dijagnosticirala joj je to doktorica opće prakse.

“Odjednom su me zaboljeli listovi pa cijele noge, kao da sam pretrčala maraton. Onda se bol proširio na cijelo tijelo, uhvatila me drhtavica, temperatura. Neugodno kao i kod jake gripe.

Ujutro sam nazvala doktoricu i navela sve simptome, od bolova, temperature, glavobolje, malaksalosti nadalje, i rekla je da tu nema sumnje, da je riječ o koroni te da ostanem kod kuće. Dodala je kako je velik pritisak i redovi na testiranju te da će me odmah zavesti kao pozitivnu i da ne opterećujem sustav testiranjem kad zna da je ovaj virus u pitanju”, rekla je za 24sata.

Kazala je kako ne zna je li i ona pribrojana novim slučajevima.

Jedna epidemiologinja iz Zagreba također nije znala odgovor na to pitanje.

“Zaista ne znam kako upisuju i vode slučajeve koje liječnici proglase pozitivnima bez testa no inače postoje kategorizacije kod takvih bolesti. Vode se kao potvrđena, vjerojatna i moguća. Liječnici mogu procijeniti da ste pozitivni i bez testa, ali to onda nije potvrđena dijagnoza. Ono što se do sada prakticiralo je da ako u obitelji imamo jedan potvrđeni slučaj, a dio ukućana kasnije razvije simptome, nisu se svi trebali testirati jer su ionako morali biti u izolaciji, a zna se izvor bolesti”, rekla je.

Postoji i problem s praćenjem kontakata. Neki pozitivni sami zovu i obavještavaju.


Komentari