Zagrepčanka s majkom protestira: ‘Radi ove greške NCVVO-a moje dijete možda neće upisati medicinu!’

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Marija Mežnarić maturantica je Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba trenutno s majkom prosvjeduje ispred zgrade NCVVO-a zbog neispravno ispravljenih ispita državne mature. Kaže kako je najviše muči Esej iz Hrvatskog jezika. Nadležnima se obraćala putem e-maila, a tvrdi kako je samo dobivala generiče odgovore.

”Ja znam da oni imaju jako puno prigovora, ali to nije zato što djeca žele biti bezobrazna, nego zato što su oni napravili vjerojatno puno pogrešaka. Taj naš sustav nam nije donio pravdu i mi smo ovdje da se borimo za nju. Bez obzira koje mi sad ocjene imamo, ako smo točno napisali taj zadatak, samo da nam ga priznaju” rekla je Marija ispred NCVVO-a za portal Srednja.hr.

”Naravno da sam nezadovoljna sa sustavom državne mature, sve više idemo prema dolje, ovo je najgora godina otkako maturanti pišu državnu maturu. A to nije istina, umjesto da pogledaju svoj sustav, oni okrivljuju nas, a mi nismo ništa krivi, mi smo učenici koji žele učiti, koji idu u školu, na natjecanja. Ja sam stavila Medicinu na taj popis, to je ono što želim, ne želim upisati ništa drugo! Čekat ću ako treba jednu, dvije, tri godine dok nekako ne prođem na tom njihovom korumpiranom sustavu”, nastavlja nervozna Marija.
”Nedopustivo je da su se tako loše ocijenili ispiti državne mature. Mi ne tražimo ništa što naša djeca nisu sa svojim znanjem zaslužila, samo tražimo da se ponovno isprave točno, dakle točni odgovori su valorizirani kao netočni i to tako ne može proći”, za isti portal je progovorila Željka Mežnarić, Marijina majka.
”Nama je rečeno da se ništa ne može učiniti, ali mi kao roditelji se trebamo udružiti i svi doći pred Ministarstvo i riješiti to za svoju djecu. Sve su nam uzeli, ali djecu nam neće uzeti! Ispite iz Matematike, Hrvatskog, Engleskog, Fizike i Biologije je moja djevojčica pisala sve A razinu. Ispit joj je ocijenjen kao netočno, a on je točno napisan, onako kako piše u udžbenicima Ministarstva. Nemoguće da je netko netočnim ocijenio ono što piše u udžbenicima Ministarstva i ono kako su našu djecu učili da odgovore. Isto tako, kazniti dijete zbog forme, savršen sadržaj, ali kazniti dijete na Engleskom zbog forme, oduzimajući mu šest bodova, sa odlične ocjene spuštajući na četvorku i sada joj fale tri boda za upis direktno na Medicinu, to je kriminal”, nastavlja Željka time rekavši kako su Mariji znatno smanjenje šanse za upis željenog fakulteta.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Smatraju kako su ispiti ispravljeni u vellikoj brzini i zbog toga nisu ispravno ocjenjeni.
”Znači netko je pokupio lovu zato što je brže- bolje ispravio veću količinu ispita, a da ih uopće nije pregledao.”, vele majka i kći Mežnarić nadajući se da će ovim činom doći do bržeg odgovora stručnih službi.

 

Foto: Dragan Matic / CROPIX


Komentari

loading...