Zagrepčanka objasnila: ‘Danas slavimo Dan velike pobjede, ali ne i okončanja rata’

Mnogi zanemaruju (ili jednostavno ne znaju) da rat nije završio s Olujom.

Snježana Vučković, novinarka koja inače piše o braniteljima, danas je objasnila neke stvari kojih mnogi nisu svjesni. Iako je Oluja zaista bila veličanstvena akcija, o kojoj se predaje na vojnim sveučilištima, ona ipak nije bila kraj Domovinskog rata. U njoj je život izgubilo više od 200 branitelja, a i nakon nje organizirane su vojne akcije oslobođenja. Sve to objasnila u statusu kojeg je ranije objavila na svom Facebook profilu.

Oluja nije značila kraj. Mnoge su majke i nakon nje zavijene u crno primile zamotanu zastavu u ruke.
Mjesec i pol nakon Oluje u akciji Una 95 poginulo je 49 branitelja, a među njima čak 13 pripadnika, savršeno vojno istesanih Crnih Mambi.
No, ni akcijom Una ’95 nije završio Domovinski rat.
Operacija Južni potez bila je posljednja operacija HV-a i HVO-a.
Južni potez događao se u listopadu 1995, i mada su mnogi danas uvjereni kako se je u tom periodu Hrvatska bila mirna zemlja, upravo tada u toj akciji je poginuo general i legenda 4. Gardijske brigade Andrija Matijaš Pauk. U studenom te iste godine, oružani sukob, barem što se tiče HV-a je bio gotov.
Ipak, je li Hrvatska bila slobodna? Za mnoge – nije. Onako kako je i počelo s balvan revolucijom, odnosno ratom bez metaka, tako je i završilo. Paljba je prestala, no hrvatsko Podunavlje čekala je mirna reintegracija.
Za mnoge Vukovarce, rat je prestao onog trenutka kad su se vratili u svoj grad i možemo reći da je za njih potrajao do 1998. godine, sve do prestanka mirne reintegracije.
Zaključak?
Danas slavimo Dan velike pobjede, ali nikako okončanja rata“, napisala je novinarka.

>>>Emotivna poruka mladog policajca: ‘Danas, ocu u čast, na nadlaktici nosim hrvatski grb i zastavu’

>>>OLUJA BEZ CENZURE: Moramo li se ispričati i za smrt našeg tenkiste? (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)


Komentari