Zagrepčanka kojoj su uskratili pravo na pobačaj progovorila o agoniji: ‘Došla sam doma, sjela i gledala u zid jer nisam bila sposobna ni za što’

KB Sveti Duh, Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zagrepčanka Mirela Č. nosi bebu s tumorom na mozgu veličine 6 puta 4 centimetra, a kojoj je uskraćeno pravo na pobačaj u četiri zagrebačke bolnice: Petrove, Vinogradske, Merkura i Svetog duha, rekli su joj da ne mogu obaviti pobačaj zbog zakona.

Liječnici su joj rekli da skupi 40 tisuća kuna i pobačaj obavi u Sloveniji.

Mirela ima sina i kaže kako se zbog njega i zbog bebe trudi ostati normalna. Prepričala je za 24 sata kako su liječnici slegnuli ramenima i da joj nitko od njih nije rekao da ima pravo da njezin slučaj ode na etičku komisiju. To je saznala tek putem odvjetnice.

“Liječnica iz Svetog Duha mi je rekla da će dijete, ako i preživi, imati teška mentalna oštećenja, odnosno da će živjeti ‘kao biljka’. Ništa od toga nije napisala, pismeno sam dobila samo dijagnozu da ima progresivni tumor koji raste i pritišće mali mozak. Njegova glava je velika 10 centimetara, a tumor je šest puta četiri i raste skupa s njim. U zadnjoj rečenici je tek napisala da su prognoze za majku i za dijete vrlo nepovoljne. Nikakve druge upute mi nije dala”, prepričava Mirela koja je dijagnozu čekala danima zbog uskršnjih praznika.

‘idemo pokrenuti lavinu’

“Došla sam doma, sjela i gledala u zid jer nisam bila sposobna ni za što. U sekundi sam donijela odluku, i Vanja Jurić i Ivana Paradžiković su ostale u šoku. Mene nitko nije silio da idem u medije s ovim, ja sam rekla veliko i glasno ‘da’. Sumnjam da će se zakon promijeniti ali idemo pokrenuti neku lavinu. Možda se bar malo nešto uspije dogoditi. Već se druge žene javljaju masovno”, rekla je Mirela za 24sata.

Nitko joj nije spomenuo da bi maligne stanice iz bebe mogle prijeći u nju, niti su ju upozorili na potencijalnu sepsu ako dijete u njoj umre.

Mirela planira roditi u Sloveniji, ali njena odvjetnica je najavila da je to rješenje jedino ako njihova pravna borba ne uspije u Hrvatskoj.

Vijest iz Ministarstva

Podsjetimo, ranije danas, oglasilo se Ministarstvo zdravstva da svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon isteka deset tjedna ako za to postoje medicinski razlozi.

Objavili su da su poduzeli sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmjerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć te su se obratili svim zdravstvenim ustanovama na obavezu pravovremenog i točnog informiranja pacijentica o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.


Komentari