Zagrepčanka iz samoizolacije ne može glasati jer, tvrdi: ’nitko se ne javlja na te telefone!’ Birački odbor pak možda neće ni obići sve

metkovic-news.com

Nakon što su ukinuli pravo glasanja osobama zaraženima koronavirusom i prekršili im ustavno pravo, Državno izborno povjerenstvo (DIP) je točku izbrisao i dodao drugu koja tvrdi da mogu glasati uz pomoć osobe od povjerenja. S druge strane, oni u samoizolaciji također će moći glasati, a njima će na vrata doći birački odbor, ako se birači prethodno prijave.

Ipak, kako uvijek postoje izuzetci, nekoliko njih našlo se i sada. Naime, jedna se Zagrepčanka na svom Facebooku potužila kako ona, iz samoizolacije, nema pravo na izlazak na izbore, a sve zbog toga što telefoni u Hrvatskoj uzaludno zvone.

Ona se naime nalazi u samoizolaciji u stanu koji nije njeno prebivalište, a za prijavu glasanja na daljinu, potrebno je navesti prebivalište. Pozivanje biračkog odbora na novu adresu čini se, nije moguće jer na njene upite nitko ne odgovara.

Njenu specifičnu situaciju opisala je u objavi koju prenosimo u cijelosti:

“JA ŽELIM GLASATI, A NE MOGU!!!!!!

TIME SE KRŠI MOJE TEMELJNO PRAVO!

Trenutno sam u samoizolaciji kod prijatelja u stanu.
Na mjestu mog prebivališta su moj partner, mojih troje djece i moji roditelji, pa je bilo jedino razumno i odgovorno udaljiti se s obzirom da imam mogućnost.
Od jučer sam u komunikaciji sa IP Grada Zagreba – prestali su odgovarati na moje mailove, od danas i s DIP-om – rekli su da će odgovoriti – još uvijek ništa.

Rečeno mi je da pitam dr iz Epidemiološke službe kako mogu glasati, ona me je trebala nazvati jučer 5 min nakon što završi poziv – nije se javila. Kad sam zvala bila je ponovo na telefonu i nije se naknadno javila. Nije se uopće javila iako je to procedura kad te kontaktiraju. Oni koliko sam shvatila rade do 15.00!!!!
Zvala sam nakon 15.00 nitko se više nije javio i danas mi se nisu javljali, valjda zato kaj je vikend?!

Još ću samo dodati da me Epidemiološka služba kontaktirala skoro 24h nakon što je osoba čiji sam kontakt saznala da je pozitivna.
Kažu da su podatke dobili u 22.00, a tad ne rade.
Test je bio gotov PRIJE 15.15 !!!!!
Pa kaj živimo u kamenom dobu? Kaj je s internetom??
Ne kužim! – prekovremeni u ovakvoj situaciji čini se ne dolaze u obzir…ili? Nadam se da griješim…
Sva sreća pa mi je on sam rekao čim se odlučio testirati.
24h!!!! kasnije???!!
A u Zg je taj dan čini mi se bilo 25 oboljelih.
Pa daj zamislite kaj bi bilo da ih je bilo 300???

NEGO, JA ŽELIM GLASATI!!!! KAKO ĆU TO IZVESTI?

AKO NETKO IMA IDEJU ILI SAVJET – TU SAM!

U SAMOIZOLACIJI!!!”, napisala je.

Objava je izazvala lavinu komentara koji su pokušali pronaći rješenje, ali čini se kako do njega neće doći sve dok se netko ne javi na te telefone. No, razočaravajuće je da ovaj slučaj nije jedini jer u komentarima i drugi ističu svoje iskustvo.

Pobrinuli su se na vrijeme da glasaju ljudi u Australiji i Mostaru/Sarajevu, ali zato mi koji živimo tu, plaĆamo porez, čekamo u redovima za pregled kod doktora – ne MOŽEMO glasati. Fakat sam tužan, ne ljut, ne ogorčen, nego tužan“, napisao je jedan.

Mi smo se jučer prijavili za glasanje iz samoizolacije. i rekli su nam da nema garancije da ce nas stići sve obići“, tvrdi drugi.

PAŽNJA! Zbog potresa, koronavirusa ili trećeg razloga, izmijenjena su biračka mjesta u Gradu Zagrebu

Komentari