ZAGREPČANKA GODINE Odvjetnica koja je na Sudu za ljudska prava ‘pobijedila’ državu zbog smrti malene Madine

Sanja Bezbradica Jelavić, foto: Dragan Matic / CROPIX

Kao i svake godine za Dan grada Zagreba dodijeljuje se nagrada za Zagrepčanku godine, a ovogodišnja laureatkinja je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić. U obavijesti iz Grada ističu kako je nagrađena za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina.

“Iznimno značajan pravni uspjeh ostvarila je zastupajući obitelj tragično preminule djevojčice koja je s obitelji izbjegla iz Afganistana. U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava utvrđena je odgovornost Republike Hrvatske za povredu više članaka Konvencije o ljudskim pravima i pratećih protokola”, stoji u objašnjenju nagrade

Posljednjih 20 godina, a osobito prema rezultatima postignutima tijekom 2021., intenzivno djeluje na području zaštite ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova aktivno sudjelujući u kreiranju zakona i javnih politika, pravilnika te lobirajući za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Odvjetnici Bezbradici Jelavić dodijelit će se novčana nagrada i priznanje na svečanoj dodjeli nagrada 31. svibnja.


Komentari