ZAGREPČANIN PROGLAŠEN NAJMATURANTOM, A ONDA JE USLIJEDIO ŠOK: ‘Pogreške se događaju, ali nismo ih očekivali na ovakav način’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Eugenu Bošnjaku iz zagrebačke XV. gimnazije konačni rezultati iz državne mature donijeli su pravi šok. Iako je prvotno bio proglašen najmaturantom zbog rezultata ispita, kako doznaje HRT došlo je do pogreške u sustavu. Sukladno tomu, nagrada će otići u ruke njegovog kolege iz iste škole, Matka Trupinića.

Inače, Eugen je imao sve točno na ispitu iz matematike i fizike te 88 posto iz hrvatskog. No, Matko je isti rezultat ostvario na prirodoslovnim predmetima, a ispit iz hrvatskog jezika riješio je s 91.67 posto točnim rezultatom.

Iz nacionalnog centra neslužbeno tvrde da je do pogreške došlo na infrastrukturi koja nije u njihovoj nadležnosti.

“Čestitam Eugenu i žao mi je da smo Eugen i ja nečijom neodgovornošću i nepažnjom dovedeni u ovu situaciju. Pretpostavljam da je ova greška u sustavu uzrokovana čitanjem prijevremenih rezultata”, izjavio je Matko Trupinić.

Zbunjen je i ravnatelj Nikola Dimitrović koji, kao i obojica maturanata, čeka službenu potvrdu.

“Kriteriji za dodjelu su egzaktni ako netko ima bolji rezultat od Eugena onda on treba dobiti nagradu, pogreške se događaju, ali nismo ih očekivali na ovakav način”, ustvrdio je ravnatelj XV. gimnazije.

Situacija nije ugodna ni za Eugena, kao ni Matka. Konačno, tijekom dana se očekuje oglašavanje institucije koja je napravila ovu grešku.

Komentari