ZAGREPČANIMA SE NE SVIĐAJU NOVE VREĆICE ZA OTPAD: ‘Očito će same trčati sa smećem na Jakuševac, kad je toliko bitan njihov izgled’

Tomislav Tomašević, (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je rekao da se očekivani model odvoza otpada odgađa s 1. srpnja na 1. listopada. Otkriveno je i kako će izgledati nove vrećice za miješani komunalni otpad. Vrećice će biti plave boje, a uz kontrolni broj na njima će pisati i “ZG vrećica”. Za njihovu distribuciju javili su se Konzum, Spar i Tisak po marži od 3,7 posto. Trgovcima će ići po 25 lipa. Cijena će ostati ista, dvije kune za 10 litara, 4 kune za 20 litara.

Čitatelje smo upitali što misle o novim vrećicama. Moramo priznati da je naše pitanje izazvala poveću raspravu.

“Kaj onda plaćamo i fiksni dio, i kante, i broj odvoza i vrećice. Ili kaj ako ja u svoju kantu bacim vrećicu koja nema logo grada. Kaj budu kontrolirali svaku vrećicu u kanti?”, pita se jedan čitatelj, a drugi mu odgovara da nas trebaju izmusti do smrti s tim nametima. “Ovo s vrećicama, treba bojkotirati jer su prebezobrazno preskupe”.

Lijepo smišljeno na papiru

Treći smatra kako je sve to lijepo smišljeno na papiru. “Ali treba napravit spalionicu/sortirnicu, a ne ovako će sve ići na istu hrpu – Jakuševec, osim što će fino lova nekim privatnicima kapati u džep.. Zadnji u tom lancu trebaju biti građani… Sve dok će se skupljati u većim gradovima politički poeni na smeću, zdravstvu… to neće još narednih 100 godina zaživjeti”, smatra.

Još jedan naš čitatelj poručuje da treba napraviti spalionicu kakvu ima Beč i od nje građanima ponuditi struju. Drugi nastavlja da vrećice trebaju biti besplatne, a neke boli glave gdje će taj otpad držati.

Pa imamo kante

“Čemu vrećice kada imamo kante? Zar nemamo dovoljno nameta i bez toga? Smeće se ne odvozi redovno, a računi stižu redovno. Hoće li se smanjiti račun za ono kaj odvezli nisu?”, pita se jedna žena. Druga joj odgovara: “Ne gospođo draga raspitala sam se u Holdingu: Za razvrstavanje smeća u svojem privatnom stanu ćemo dobivati navodno naknadu od deset kuna mjesečno na što sam se ja počela smijati i pitala: ‘Jel se vi to s menom zafrkavavate?’, a na što je počeo i smijeh s druge strane jer eto… osoba koja se javila kao i uvijek nije glavna pa je razgovor tako i završio uz moju opasku da to sve nije u redu… itd… živi show.. još se i smiju… zovite vi…”

Pojedini smatraju da je u pitanju pranje novca. “Očito će te vrećice same trčati sa smećem na Jakuševac, kad je toliko bitan njihov izgled. Mogao je nabaciti i svoju sliku na njih. Po tome bi se znalo za čije vladavine i nakon njegovog mandata, je osmišljeno nešto tako inovativno”.

Ne znaju što rade

Još jedan komentator kaže da Tomašević nije dorastao poslu koji radi jer se smeće odvozi rjeđe nego prije pa mu poručuje da odstupi i posao prepusti nekome tko zna raditi.

“Ako stambena zgrada ima zaključani prostor za odvoz svih oblika smeća, ne vidim potrebu uvođenja vrećica za miješani komunalni otpad! Zašto? Zato što većina trgovina koristi za jednokratnu uporabu reciklirane vrećice! Takvo razmišljanje je imalo smisla pred 2-3 godine, ali danas je bespotreban trošak za svako kućanstvo! Osim, ako ne treba zaposliti nekog svog kumeka za proizvodnju tih ‘novih!, jel’ tako?”, upozorava čitatelj.


Komentari