Zagrepčanima prekipjelo: U Španskom će se održati mirni prosvjed protiv požara u CIOS-u i trovanja građana

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Stanovnicima koji žive u zgradama dvjestotinjak metara udaljenima od samog postrojenja dozlogrdilo je.

Udruga eko Zagreb pozvala je Zagrepčane da im se pridruže na nedjeljnom prosvjedu pod nazivom “Hod pod maskama”. Prosvjed počinje u nedjelju 17. lipnja 2018. od 16:30 sati na Trgu Ivana Kukuljevića u Španskom.

Prosvjedom građani žele iskazati nezadovoljstvo zbog učestalih požara unutar postrojenja C.I.O.S. GRUPE od kojih se posljednji dogodio 9. lipnja, četvrti u zadnje četiri godine. Nakon okupljanja hod kreće nogostupom po trasi Trg Ivana Kukuljevića – Ulica Antuna Šoljana – ulaz postrojenje C.I.O.S. GRUPE.

Završetak je planiran u 17:30, a izjave i priopćenje za medije bit će u 17:35 na Trgu Ivana Kukuljevića.

Prosvjed se održava pod službenim nazivom Hod pod maskama” kako bi ukazali na zagađenost zraka nakon svakog požara u postrojenju C.I.O.S. GRUPE koji stvara opasne plinove koji ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Ukazujemo na nebrigu i neodgovornost institucija, pogotovo onih koji bezuvjetno daju dozvole, a ne čine ništa kako bi se pronašao i kaznio krivac. U krugu od 2 kilometra od postrojenja nalaze se bolnica, vrtić, škole, gradski vrtovi, tržnica, stambeni objekti te vodocrpilište Stara loza. Smatramo da postrojenje po svojoj namjeni ne spada u naseljena područja, a ovakvi incidenti su samo dodatni pokazatelj te tvrdnje. Zdravlje nije maska koju ćemo stavljati na sebe za vrijeme požara i pritom se praviti da je normalno trovati ljude. Zdravlje i zdrav okoliš naše je ustavno pravo! priopćili su iz udruge.

Podrška i inicijativa zagrebačkih mostovaca

Mirni prosvjed će podržati i zagrebački mostovci koji su, podsjetimo, prvi digli glas protiv trovanja građana. Njih 15-ak prošle je nedjelje nakon novog požara u CIOS-u s medicinskim maskama navučenim preko lica i transparentom “Stop trovanju” prošetalo po zagrebačkom naselju Špansko.

Skup koji broji više od dvadeset ljudi treba prijaviti policiji 48 sati ranije, a odluka o ovoj šetnji pala je na jutarnjoj kavi pa je prva šetnjica bila takva, malena i spontana. Uskoro ćemo organizirati masovnije prosvjede, a s podrškom nam se već javljaju građani iz svih dijelova Zagreba, napisao je tada Natko Felbar, organizacijski tajnik zagrebačkog Mosta koji je sudjelovao u prosvjedu.

Okupili su se jer, kako kažu stanovnici Jankomira i okolnih naselja, svake godine strepe od novih požara u CIOS-u, nakon kojih nije poznato koliko je štetan bio zrak koji su udisali tijekom požara.

Saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev istaknuo je da ovo samo početak inicijative te da se njihova borba nastavlja.

Komentari

Komentari