ZAGREPČANI ŽELE ‘HENDRIXOV’ MOST! Peticija sa zahtjevom uskoro u Bandićevim rukama

Sitana Omer

Zeleni željeznički most mogao bi trajno ostati “Hendrixov”.

Naime, most koji pripada kulturnom dobru obnovljen je 2013. godine te je tako izgubio čuveni i opjevani natpis. Međutim, početkom studenog, doslovno preko noći natpis je ponovno utisnut u čvrstu željeznu konstrukciju ovog gradskog simbola.

Prvi natpis “Hendrix” nastao je 1994. godine i stoga ga brojne generacije pamte pod tim imenom. Jerko Balić, pokretač  inicijative Preimenujmo Željeznički most u “Hendrixov most” koju podržava preko 5.000 građana, objasnio nam je zbog čega bi bilo dobro da ona zaživi. Na sam rođendan Jimija Hendrixa, 27. studenog, Gradu Zagrebu predat će peticiju sa zahtjevom.

Facebook
Facebook

Jerko Balić: “Grad bi postao prepoznatljiv i originalan”

“Građanima grada Zagreba, a i šire, ovaj most je već dugo poznat kao Hendrixov. Preimenovanje mosta je sigurno informacija koja bi se proširila širom svijeta i naš bi grad po nečemu postao prepoznatljiv i originalan.”, kaže zagovornik ideje i nastavlja kako misle da je došlo vrijeme da se oda počast i ljudima koji nemaju veze sa našom zemljom ili gradom, ali su svojim likom i djelom utjecali na generacije i generacije.

Što ako Grad odobri preimenovanje?

Balić tvrdi kako su, ukoliko inicijativa uspije u svojoj namjeri spremni angažirati profesionalne grafitere koji bi u suradnji s Gradom i HŽ-om oslikali zapadnu stranu mosta. “Budući da je ipak riječ o kulturnom dobru, ukoliko ne dobijemo suglasnost za oslikavanje mosta, mi smo prvi koji će se zauzeti za to da se most ne vandalizira.”, naglašava naš sugovornik. Kaže i kako je činjenica  da taj natpis može biti prebrisan i tisuću puta, ali tisuću puta će osvanuti i novi, stoga službeno preimenovanje vidi kao jedinu opciju koja bi godila svima.

“Spremni smo otići i korak dalje te po uzoru na Bruce Lee-a u Mostaru, podići spomenik u prirodnoj veličini Jimiju Hendrixu negdje u blizini mosta.”, zaključio je Balić.

>>>NA ZELENOM MOSTU opet osvanuo NATPIS ‘HENDRIX’ (FOTO)


Komentari