Zagrepčani, za dva dana stiže toplinski udar! Donosimo savjete kako se zaštititi

Niksa Stipanicev / CROPIX

Krajem tjedna očekuju nas temperature koje će dosegnuti visokih 40 stupnjeva, a DHMZ je izdao upozorenje da stiže po zdravlje opasan toplinski val.

U Zagrebu će najkitičnije biti u četvrtak i petak.

Kako biste izbjegli toplinski udar donosimo vam par savjeta za zaštitu.

Izbjegnite pretjerano izlaganje suncu

Iako zvuči najjednostavnije, svjesni smo da poslovne i druge obaveze neće čekati hladnije dane. Pokušajte izbjeći svako pretjerano izlaganje sunčevim zrakama tako da boravite u hladnijim ili klimatiziranim prostorima.

Zaštitite se odjećom i pokrivalima za glavu

Zaštita odjećom jedan je od najboljih načina izbjegavanja štetnih UV zraka. Zaštitite se odjećom i pokrivalima za galsu, a poseban naglasak stavite na period od 10 do 16 sati kada je sunce najjače.

Nahranite kožu

Osim svima poznatih krema sa zaštitnim faktorom kožu zaštitite i dodatnom konzumacijom vode koja će joj dati više hidratacije. Povećana hidratacija kože rezultirat će težim isušivanjem kože što dugoročno vodi ka manjim opeklinama od sunca. Ne smijete zaboraviti ni balzam za usne koje su često previđene kada je u pitanju zaštita od sunca.

Provjerite fotoosjetljivost svojih lijekova

Ukoliko pijete lijekove poput tetraciklina i diuretika vaša koža može biti osjetljivija na sunce od prosječne. Savjetujte se sa svojim ljekarnikom ili liječnikom kako biste izbjegli i ovaj problem.

 

 

 

 

 


Komentari