ZAGREPČANI U NEVJERICI! Što će biti s Ciglanom nakon rušenja dimnjaka i tko će omastiti brk, pitaju se

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Rušenje dimnjaka stare zagrebačke Ciglane pokrenulo je lavinu pitanja što će sada biti s atraktivnim prostorom na Črnomercu. Dok mađarski investitori čija je zgrada Ciglane za sada šute, okolno zemljište je predmet brojnih nagađanja, a navodno je u planu izgradnja elitnog naselja.

Čitav proces mijenjanja vlasništva Ciglane ostao je nejasan. Izgrađena je na Müllerovom brijegu davne 1885. godine i tada je bila najmodernija ciglana u ovom dijelu Europe. Posljednjih je godina završila u rukama Ivice Todorića koji ju je prodao mađarskim investitorima, a danas zemljištem upravlja tvrtka Ciglana nekretnine.

“Zahvaljujemo na pitanjima i interesu, međutim, nismo skloni davati izjave za medije. U ovom trenutku ne postoje razvojni planovi na spomenutoj lokaciji”, poručili su iz Ciglane za HRT na česte upite što će biti sa zemljištem nakon rušenja dimnjaka.

Pitanje Ciglane zabrinjava građane koje zanima što će biti sa značajnom hrvatskom industrijskom baštinom. Ostalo je nejasno i pitanje prijenosa vlasništva.

“Zato smo uputili dva pitanja gospođi Dalić u kojem trenutku i kada je ovo postalo Mađarsko vlasništvo, vlasništvo mađarske firme i da nam gospodin Bandić odgovori na koji način će stvarno on ovo urediti”, kaže Gordana Pasanec iz udruge “Zagreb te zove”.

Iako je sudbina same Ciglane za sad nepoznata, postoje poznati planovi za ostatak Müllerovog brijega. Odvjetnici Ante Nobilo, Mićo Carić, Danko Končar i Mario Špekuljuk kupili su zemljište od 300 tisuća četvornih metara i planirali izgradnju elitnog naselja s urbanim vilama, međutim bilo je problema s ishođenjem dozvola za pristupne ceste.

“Na neki način se samo od sebe riješilo. Mađari koji su vlasnici ciglane i oni su naši prvi susjedi ishodili su lokacijske dozvole za prometnice koje faktički spajaju njih, a onda i nas na Ilicu”, potvrdio je Nobilo uklanjanje prepreka gradnji.

U sve je upetljan i sam Grad. Prošle se godine u časopisu Grada Zagreba pojavio napis o izgradnji škole na pordručju Müllerovog brijega, iako je riječ o privatnom zemljištu. Ipak, Nobilo ne isključuje moguću suradnju s Gradom.

“Ako grad misli da mu treba škola, grad će izgraditi školu, a onda će od nas kupiti zemljište. Mi s tim nemamo ništa protiv. Možemo i mi izgraditi školu pa na leasing da ju grad otkupi”, zaključio je Nobilo.


Komentari