Zagrepčani traže drugo mišljenje statičara kako bi dobili drugu naljepnicu: ‘Primijetimo li malverzacije, reagirat ćemo’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Oznake na potresom oštećenim zgradama mijenjaju se iz dana u dan, upozoravaju Zagrepčani po društvenim mrežama, prenosi Večernji list.

Među onima koji upozoravaju na promjene oznaka stupnja oštećenosti su i inženjeri, koji su protekla tri mjeseca proveli brze preglede na više od 25.000 objekata, a preostalo ih je još oko 90.

“Primijetili smo i mi da se u posljednje vrijeme događaju neke neobične promjene s naljepnicama”, komentirao je situaciju Josip Atalić, voditelj tima statičara sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, ali dodaje da on i njegovi kolege sve vrlo pomno prate i reagiraju čim primijete nekakve nesuglasice s realnim stanjem stvari.

Atalić i njegovi kolege svakodnevno prate bazu podataka s popisom svih oštećenih zgrada i oznakama koje je pojedina zgrada dobila.

“Točno imamo pred sobom kad je neka zgrada iz žute postala zelena, ili iz crvene žuta, arhivirano kronološki. Uglavnom se radi o logičnim izmjenama. Neka je zgrada sad zelena jer je šteta sanirana, a druga je postala žuta jer se dogodio još jedan potres i dodatno je oštetio. Ali primijetili smo i druge situacije, da ljudi forsiraju zelene naljepnice kako bi mogli iznajmiti stanove, kao i da se inzistira na crvenima da mogu dobiti financijsku pomoć. No imamo sve arhivirano i, primijetimo li malverzacije, možemo reagirati, a naši najstručniji statičari mogu procijeniti koje je točno stanje”, objašnjava Atalić i dodaje da nove naljepnice nisu rezultat rada njegove ekipe.

Atalić “ubacuje” jednu novost, a to je da nakon brzih pregleda njegova ekipa svoj posao završava. Neće, naime, biti druge faze, odnosno detaljnih pregleda zgrada iako je to bilo planirano.

“Ta druga faza sad je uklopljena u zakon o obnovi i možda će se provoditi na razini ministarstva pa smo mi od nje odustali. Želi li netko detaljan pregled, morat će unajmiti nekog privatno ili čekati zakon”, objašnjava Atalić.

Dario Krnjaković, voditelj gradskog Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata, objašnjava da, ako se naljepnica mijenjala više puta, “službena” oznaka bit će ona posljednja u nizu.

Što se detaljnog pregleda tiče, Zagrepčani mogu sami o svom trošku angažirati statičara. Usvoji li se zakon o obnovi, onima koji sami obave detaljne preglede zgrada bit će moguć povrat novca u iznosu koji će se naknadno utvrditi.


Komentari