ZAGREPČANI SE ŽALE NA KONTROLORE U ZET-u: Psihologinja za njih ima važnu poruku

Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Kako je moguće da kontrolori ne nose službene uniforme već kažnjavaju u civilu jedno je od najčešćih pitanja koja nam čitatelji postavljaju u našoj rubrici “Vi pitate, mi odgovaramo”. Odgovor smo za njih potražili u ZET-u.

“Temeljem Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu, a koji je donijela Gradska skupština Grada Zagreba, prema članku 25., prometno osoblje dužno je za vrijeme obavljanja službe nositi službenu odjeću, dok po ovlaštenju prijevoznika, kontrolori karata ne moraju nositi službenu odjeću. Izbor prikladne civilne odjeće je na samom kontrolorskom osoblju”, odgovaraju nam iz ZET-a.

Psihologinja ima poruku

No, iako takav pristup svojevrsnog prikrivanja i zastrašivanja, može izazvati nelagodu kod dijela građana koje kontrolori u civilu iznenade svojom pojavom, pa se neki od njih jako i uplaše, psihologinja Mirjana Nazor, smatra kako je već krajnje vrijeme za uspostavljanje reda. Kaže kako kod nas vlada određeni mentalitet da izigravamo pravila, dok civilizirani ljudi pravila poštuju.

“Na one građani koji su odgovorni i imaju kartu takav potez stvara još veće zadovoljstvo. Smatraju da se i drugi trebaju pridržavati reda. No, kod onih građana koji se “švercaju” to stvara određeni revolt, nezadovoljstvo i neugodu. U konačnici, da bi izbjegli takve osjećaje i sramotu, neposlušni putnici vjerojatno će na kraju kupiti kartu. ZET-ovci su nam mudro doskočili” zaključuje psihologinja.


Komentari