ZAGREPČANI PRVOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU poslali snažnu poruku (FOTO)

Facebook

Već gotovo prema tradiciji svake godine tisuće građana i političara dolazi na grob pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a i ove godine tisuće svijeća svijetlile su u njemu u čast.

Povodom blagdana Svih Svetih grob prvog hrvatskog predsjednika posjetile su tisuće ljudi. Već gotovo prema tradiciji svake godine tisuće građana i političara dolazi na grob pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a i ove godine tisuće svijeća svijetlile su u njemu u čast.

Prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, preminuo je 10. prosinca 1999. godine u 78. godini. Temelji njegove politike bili su ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug, a izlazak iz takozvanog Balkana te obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, jezika, povijesti i kulture. Iako je bio tema mnogih polemika vezanih za neuspjelu privatizaciju društvenog vlasništva, Tuđman je neosporno bio karizmatična ličnost zaslužna za obranu od velikosrpske agresije, oslobađanje od okupacije i u konačnici neovisnost svoje domovine Hrvatske.

Imenovanje zračne luke

Njegovo ime u posljednje vrijeme se često spominje u kontekstu imenovanja zračne luke, a oko te odluke usuglasili su se i SDP i HDZ, a odluku je usvojio i gradonačelnik Bandić. Naime, kako pokojni predsjednik još uvijek nema dostojan trg, odluka o imenovanju zračne luke po prvom hrvatskom predsjedniku gotovo jednoglasno prihvatili su svi. Napomenimo kako je, primjerice u SAD-u, uvriježen običaj imenovanja zračnih luka prema pokojnim predsjednicima, a naročito onima koji su mnogo dali za svoju zemlju (Lincoln, Kennedy, Eisenhower), pa bi tako imenovanje aerodroma bilo veliko odavanje počasti, možda veće i od trga.

Facebook
Facebook


Komentari