ZAGREPČANI, POKRENITE SE: Utrka građana uz besplatno mjerenje šećera i tlaka

sh.wikipedia.org

Mjerenje šećere i tlaka te stručni savjeti.

Hrvatski građani, koji spadaju među rekreativno sportski najneaktivnije građane Europske Unije, zbog svoje pasivnosti, pate od brojnih zdravstvenih tegoba, koje se kroz aktivan život mogu prevenirati i liječiti.

I dok EU broji više od 30 posto (u Skandinaviji i više od 80 posto) rekreativaca svih godišta koji upražnjavaju neki oblik tjelesne aktivnosti, taj postotak u Hrvatskoj iznosi svega 6 do 9 posto.

U cilju potaknuti hrvatske građane na rekreativnu aktivnosti, boravak u prirodi, fizičku aktivnost kao prevenciju, ali i liječenje mnogih bolesti, Atletski klub Maksimir u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom i Domom zdravlja Zagreb – Centar organiziraju kros utrku “Maksimirski Minus Zwei cener” koja će se održati u subotu 02.04.2016. godine u Zagrebu u parku Maksimir s početkom u 11 sati.

Utrka se organizira uoči obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u duljini od 8 km s ciljem promocije zdravog načina života i uživanja u prirodi. Jedan od glavnih ciljeva je promicanje sportske rekreacije, unapređenje zdravlja i kvalitete življenja.

“Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je dijabetes, za čiju je preventivu i razvoj iznimno važna tjelesna aktivnost.Ovom utrkom želimo poslati poruku građanima da je izuzetno važno kretati se, bilo da se radi o šetnji, trčanju, vožnji biciklom, ili nekoj sličnoj aktivnosti. Prošle godine smo organizirali prvu kros utrku, koja je imala i humanitarni karakter te je rezultirala uspjehom i izazvala brojne pozitivne reakcije i komentare.

Kao rezultat utrke danas u parku Maksimir postoji primjereno mjesto za previjanje beba u sklopu sanitarnog čvora, a AK Maksimir nastavlja sa organizacijom spomenute utrke”, istaknuo je Andrija Damjanović, organizator utrke u ime AK Maksimir.

U sklopu događanja, prije i nakon utrke, stručno osoblje Doma zdravlja Zagreb – Centar i volonteri Zagrebačkog dijabetičkog društva održat će mjerenja šećera i tlaka, dijelit će se stručni savjeti od strane liječnika, te će se promovirati i pilot- projekt ”Ponesi glukometar u svoj dom zdravlja”. Najbolji natjecatelji u ukupnom poretku bit će nagrađeni peharima, a prva tri natjecatelja u svakoj kategoriji medaljama. Naravno, za sve sudionike osiguran je startni paket.

U utrci će sudjelovati, uz organizatora utrke prof. Andriju Damjanovića i doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar. kao i brojni zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Centar, koje uobičajeno vidimo u ambulantama.


Komentari