Zagrepčani oprez! Iako uredno plaćate račune iz Grada greškom šalju nove račune i opomene

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Jedan stanovnik Laništa ostao je neugodno iznenađen kada mu je Gradski ured za prostorno uređenje poslao opomenu, zajedno s hrpom uplatnica za komunalnu naknadu koje mora platiti, a tu obvezu redovno ispunjava svaki mjesec, javlja Večernji list.

Da stvar bude apsurdnija, na uplatnicama je stajao 31. prosinca 2019. kao datum dospijeća, a pismo je dobio u ovoj godini. Prvo što je potom učinio bilo je da se raspitao kod susjeda jesu li oni dobili sličnu “čestitku” te shvatio da su svi u istom problemu.

“Izračunali su da za stan od nešto više od 66 kvadata moram plaćati 55,52 kune naknade, a dosad je bila desetak kuna manja. Plaćam je svaki mjesec, no lani su donijeli novu Odluku o komunalnoj naknadi, koja je, kako su objasnili u rješenju, stupila na snagu 8. ožujka 2019. Umjesto da su odmah u travnju poslali uplatnicu s novim izračunom, oni su ih poslali za svih devet mjeseci odjednom, s tim da nisu umanjili za iznos koji sam plaćao”, tvrdi ovaj gospodin.

U šoku je ostalo mnogo Zagrepčana u drugim kvartovima koji su, čim su uplatnice dobili, nahrupili u informativni centar Zagrebačkog holdinga u Ulici grada Vukovara.

“Jedna gospođa na šalteru objasnila je da su rješenja prolazila kroz nekoliko gradskih ureda i da je došlo do greške te da platimo samo razliku, a ne puni iznos”, požalila se i stanovnica Jaruna.

Da treba platiti samo razliku, potvrdio je i Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje, dodajući da su dostavljene uplatnice formirane na puni iznos za svaki mjesec jer moraju biti usklađene s donesenim rješenjem i zaduženjima u knjigovodstvu. Također, u slučajevima kod kojih je iznos umanjen i evidentirana preplata, ljudi se mogu izjasniti želi li povrat novca ili preknjiženje preplate na tekuće/buduće obveze.

Oni koji su dobili takve račune, a ima ih, kažu u Holdingu, 17.500, mogu se, osim u centar u Vukovarskoj, javiti u njihov pokretni ured ili u GSKG, a upite mogu slati i na mail adresu ili se raspitati telefonski.

Točnije, javiti se mogu u GSKG-ov Sektor naplate naknada, poslati im mail na adresu [email protected] s naznakom “rješenje KN” ili s njima kontaktirati na telefone 4565-898 i 4565-938. Holdingovi djelatnici javit će se, pak, na broj 072 500 400, a upiti se mogu slati i na mail [email protected].

“Komunikacija s građanima koji imaju izmjenu obračuna u tijeku je”, kaže Bilić i objašnjava da je gradska odluka donesena nakon što je 2018. stupio na snagu novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, s kojim su je morali uskladiti.

Riječ je o tome da su se promijenile granice zona naplate, a time i koeficijenti koji utječu na obračun. Zagreb ima devet zona u kojima se naplaćuje komunalna naknada, a po novoj se odluci određuju prema granicama mjesnih odbora, dok su se prije gledale mjesne zajednice, koje su ukinute još 1992.


Komentari