Zagrepčani oprez! Broj provala u domove sve je veći

Foto: Flickr

Razbojnici su svjesni da će mnogi ostaviti domove prazne.

Iz Policijske uprave zagrebačke javljaju da je broj provala u domove porastao za četiri posto u odnosu na prošlu godinu. Broj pljački raste i s dolaskom ljetnih mjeseci, godišnjih odmora i odlazaka na more.

“Najčešća greška koju ljudi rade jest nekorištenje odgovarajuće mehaničke zaštite. Pritom mislim na bravu, koja bi trebala imati zasun otporan na savijanje i lomljenje, te cilindrični uložak otporan na bušenje. Tko želi izdvojiti više financijskih sredstava za zaštitu, koristit će elektronsku, poput dojavljivača pokreta”, kazao je Marijan Podrug, inspektor za prevenciju PUZ-a.

Lopovi i dalje najviše kradu zlato i novac, a postoji nekoliko načela kojih bi se trebali držati ako želite zaštiti dom.

“Bitno je razvijati dobrosusjedske odnose, skloniti vrijednu imovinu, imati određenu mehaničku zaštitu ili sef koji je propisno učvršćen. Nikad ne treba zanemarivati sumnjive osobe koje kruže susjedstvom, a u slučaju nekakvog incidenta potrebno je odmah obavijestiti policiju”, objašnjava odrug.

Zaštititi se možete i pravovremenom edukacijom, koju možete pohađati u novootvorenom Centru za prevenciju u Martićevoj 10. Na toj adresi možete se informirati o svim oblicima zaštite, vidjeli određene alate te sznati njihove cijene. Možete dogovoriti i dolazak stručnjaka u vlastiti dom, gdje bi vam on pronašao slabe točke , te predložio adekvatne načine zaštite. I ovaj oblik edukacije je besplatan, ali potrebno ga je ranije najaviti. Centar je otvoren radnim danima od 9 do 17 sati, piše Zagrebancija.


Komentari