ZAGREPČANI OGORČENI! ZET-ovi kontrolori USKORO BI MOGLI DOBITI ORUŽJE

S. Omer / ILUSTRACIJA

“Već vidim onaj paket od tri gospođe s trajnim frizurama kako s pištoljem u ruci tjeraju putnike da im daju dokumente”, kazao je Tomislav, česti korisnik ZET-ovih usluga.

Vjerovali ili ne, ZET-ovi kontrolori uskoro bi mogli dobiti dozvolu za nošenje oružja. Udruga sindikata vozača i prometinh radnika ZET-a uputit će prijedlog Holdingu do kraja godine, prenosi Jutarnji.hr. Sindikati će predstaviti dvije mogućnosti bolje zaštite kontrolora. Jedna je kontrola karata u pratnji zaštitara ili policajca u civilu, a druga je polaganje zaštitarskog ispita ZET-ovih kontrolora. Ovo potonje baš bi značilo to da će, kontrolori, ukoliko polože ispit, moći nositi oružje.

ZET-ovci ovim mjerama žele riješiti problematiku s putnicima koji odbijaju pokazati osobnu ili neki drugi dokument s podatcima, a polože li zaštitarski moći će legitimno pregledati dokumente.  Prema Zakonu o privatnoj zaštiti kontrolori će imati pravo nositi kratko vatreno oružje. Naravno, za to će im trebati odobrenje policije, a u Sindikatu tvrde kako već rade na cjelovitom programu zaštite kojeg će uskoro predstaviti.

Ovo ne bi bio prvi slučaj da kontrolori nose oružje ili da hodaju u pratnji policije, takve slučajeve možemo vidjeti u BiH, Srbiji i Engleskoj, a na ideju da se uvede i u Zagrebu, Sindikat se odlučio nakon dva fizička napada na kontrolorke u istome danu. Sindikat tvrdi kako situacija nikad nije bila gora i kako je vrijeme da se radnici propisno zaštite. Tvrde kako su napadi sve brutalniji i kako im kontrolori onda ostaju na bolovanju i po nekoliko godina.


Ističu pak kako nije problem u normalnim putnicima već u onoj nekolicini nasilnika, a kako dnevno kroz javni prijevoz prodefilira gomila ljudi, ispada da nasilnika ima dosta. Putnike se, kako tvrde u Sindikatu, hrabri izvatcima iz Zakona kojima se ističe kako putnici nisu obavezni pokazivati isprave kontrolorima niti ih oni imaju pravo zadržati do dolaska policija. No, u slučaju da ovi prijedlozi prođu oni će steći oba prava, to znači da će vas u buduće moći fizički zaustavljati.

Građani ogorčeni prijedlozima

Zagrepčani su najblaže rečeno ogorčeni ovakvim prijedlozima i smatraju kako su možda malo pretjerali s ovakvim prijedlozima.

“Samo je još to falilo, bolje bi bilo da se posvete ozbiljnim zločinima nego da utjeruju strah u kosti ljudima koji jedva imaju za kruh”, komentirala je Anica činjenicu da bi policija mogla pratiti kontrolore i nastavila, “Kontrolori po mome mišljenju ne bi trebali imati oružje jer su i ovako nerijetko bezobrazni, a o tom potom da će me kontrolor fizički zaustaviti. Ponašaju se kao da si ubio čovjeka, a ti samo nisi kupio kartu”, zaključila je Anica.

“Već vidim onaj paket od tri gospođe s trajnim frizurama kako s pištoljem u ruci tjeraju putnike da im daju dokumente“, kazao je Tomislav, česti korisnik ZET-ovih usluga.

“Bolje bi bilo da su cijene spustili na neku razumnu cifru pa im ne bi trebalo oružje da tjeraju putnike na kupnju karata, mislim da je ovo pretjerivanje”, rekla je Maja, koja svakoga dana tramvajem putuje preko pola grada.

Naišli smo i na djelomično odobravanje građana. “Nemam ništa protiv da idu u pratnji policije u civilu, ali oružje ne dolazi u obzir, kako uopće mogu razmatrati tako nešto“, kazao je stariji sugrađanin koji svakoga dana tramvajem ide na plac.

 

Komentari