Zagrepčani, odazovite se! Kravat pukovnija priprema spektakl ispred zagrebačke Katedrale

FOTO: arhiva Academia Cravatica

Kravat pukovnija u subotu 26. kolovoza u Smjeni straže ugošćuje predstavnike Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz Waldmünchena.

Na poziv Kravat pukovnije i zapovjedništva Pukovnije na čelu sa Željkom Matejčićem, uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba i ustanove Academia Cravatica, u subotu, 26. kolovoza u izvedbi Smjene straže ispred zagrebačke Katedrale, Kravat pukovniji će se pridružiti posebni gosti – članovi Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz njemačkog grada Waldmünchen, koju u cijelosti čine Nijemci!

Hrvatska pukovnija Stjepan Dragija Waldmünchen (Kroathenregiment Stjepan Dragjie Waldmünchen), kazuje nam historiografija, osnovana je 1627. da bi sljedeće godine bila preustrojena u carsku gardijsku jedinicu.

Ljudi koji se u naše vrijeme okupljaju pod njenim imenom utjelovljuju Hrvate ali su sve odreda Nijemci, predstavljaju navedenu postrojbu u odorama s raznolikim rupcima svezanima u čvor oko vrata – prethodnicama kravate, a svoje djelovanje temelje u rekreiranim scenama logorovanja i bitaka tijekom Tridesetogodišnjega rata. Pritom naglasak stavljaju kako na vremensku autentičnost – što uključuje jelo i pilo, dakle i pripremu hrane, dakako pjevanje i sviranje – tako i na provedbu svih zadataka koje su imali u bitkama uporabom vjerno izrađenoga oružja i sveukupne opreme, od koje će dio predstaviti i našim sugrađanima u sklopu Smjene straže‘, tumači Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata Academije Cravatice, ustanove koja se bavi proučavanjem čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine.

FOTO: arhiva Academia Cravatica
FOTO: arhiva Academia Cravatica

Izuzetna nam je čast odazvati se pozivu Kravat pukovnije, koja među povijesnim postrojbama ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi uživa veliko poštovanje. Sudjelovanje u Smjeni straže u središtu Zagreba je za nas značajan događaj i velika čast. Inače, nekoliko je glavnih događaja koje komemoriramo i zbog kojih se okupljamo tijekom godine. To su sljedeće lokacije na kojima su se odvile važne bitke, Bila Hora kod Praga i Frydlant u Češkoj, Delitzsch u Njemačkoj i Nowy Wisnicz u Poljskoj‘, naglašava Jörg Wüstermann, jedan od članova Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija koja utjelovljuje Hrvate iz 17. stoljeća, uoči gostovanja u Smjeni straže u Zagrebu.

FOTO: arhiva Academia Cravatica
FOTO: arhiva Academia Cravatica

Odaziv predstavnika iz Njemačke u svojstvu članova Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija Waldmünchen te njihovo sudjelovanje u sklopu redovitog programa Kravat pukovnije, potvrda je nastojanja sažetih u sloganu Hrvatska – Domovina kravate, Zagreb – Prijestolnica kravate kojim neprofitna ustanova Academia Cravatica već dva desetljeća kontinuirano i uspješno promovira kravatu kao hrvatsku i svjetsku.‘, zaključuje Nikola Albaneže.

Zapovjedništvo Kravat pukovnije poziva građanke i građane i goste našega grada da se u što većem broju pridruže spektaklu izvedbe Smjene straže, uz gostovanje Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija Waldmünchen u subotu, 26. kolovoza s početkom u 12 sati, ispred zagrebačke Katedrale.


Komentari