ZAGREPČANI, NE NAPRAVITE LI OVO USKORO čeka vas do 50 tisuća kuna kazne! (FOTO)

FOTO: wikipedia.org / Slikoviti prikaz

Ovaj problem razvlači se gotovo cijelu godinu, a malo tko zna kako je danas krajnji rok za poštivanje zakonske odredbe.

Riješenje koje je građanima trebalo ponuditi uštedu na koncu bi im moglo donijeti još veći gubitak. Zakonski rok za ugradnju toplinskih razdjelnika istječe posljednjeg dana u 2015. godini ili bolje rečeno danas, a svi koji nisu ugradili razdjelnike mogu snositi kaznene posljedice. No, mnogi još uvijek niti ne znaju što su razdjelnici i čemu oni zapravo služe.

“Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom/poslovnom prostoru.
Temeljem broja impulsa očitanih u pojedinom stanu ili poslovnom prostoru, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu toplinske energije u toplinskoj podstanici zgrade raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce”, pojašnjavaju iz HEP-a i napominju kako razdjelnici nisu mjerila toplinske energije, kao što su to zasebna mjerila toplinske energije – kalorimetri.

razdjelnici-sitim.hr
razdjelnici-sitim.hr

Razdjelnici omogućavaju pravilniju raspodjelu i obračun troškova toplinske energije prema potrošnji svakog kućanstva, a korisnike se time motivira na racionalniju potrošnju energije. “Pravu funkcionalnost i svrhu razdjelnika, kao uređaja koji omogućavaju raspodjelu toplinske energije prema stvarnoj potrošnji, krajnji kupci mogu ostvariti samo ukoliko uz razdjelnike ugrade i uređaje za regulaciju odavanja topline – termostatske radijatorske setove (termostatske ventile i termostatske glave), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije i ukoliko se izvrši balansiranje unutarnjih instalacija grijanja te zamjena postojeće pumpe centralnog grijanja frekventno reguliranom pumpom”, pojašnjava HEP.

Kazne i do 50 tisuća kuna!

No, kakva bi ovo bila država kada bi propustila kazniti građane zbog nečeg ovako banalnog. Zakon o tržištu toplinske energije, naime, kaže da razdjelnike moraju ugraditi svi do kraja 2015. godine, a tko to ne učini može zaraditi kaznu u visini od 10 do 50 tisuća kuna.

“Zbog usklađivanja s propisima Europske unije, točnije s Direktivom 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti, a kako bi se uveo pravedniji način raspodjele troškova za toplinsku energiju, Zakonom o tržištu toplinske energije (NN 80/13, 14/14, 102/14, 95/15) je propisano da se u sve stambene ili poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo toplinske energije moraju ugraditi razdjelnici ili mjerila toplinske energije i termostatski radijatorski setovi (termostatski ventili i termostatske glave), odnosno uređaji kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije”, poručuju iz HEP-a.

Rokovi do kojih se ovi uređaji trebaju ugraditi su: najkasnije do 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih ili poslovnih prostora i najkasnije do 31. prosinca 2016. za zgrade koje imaju od 2 do 70 stambenih ili poslovnih prostora.

 

Pod HEP-ovom opskrbom u Zagrebu nalazi se 94.372 kućanstava i 4.336 poslovnih prostora, a posljednji podaci kazuju kako više od 65 tisuća kućanstava još uvijek nije ugradilo razdjelnike. E sada, ako ne želite da vam gospodin inspektor pokuca na vrata i uruči vam oveću globu, što prije ugradite razdjelnike i riješite se barem jedne brige, detaljan opis kako ih ugraditi možete naći na službenim stranicama HEP-a.

 


Komentari