Zagrepčani mu tjednima zadavali glavobolje, sada će ih se možda riješiti: Velike vijesti stižu iz službe za potrese

CSEM/EMSC

Dobre vijesti za Hrvate – od sada će EMSC (Centre Sismologique Euro-Méditerranéen
European-Mediterranean Seismological Centre) biti dostupan i na hrvatskom jeziku.

Ova aplikacija u posljednje je vrijeme kod nas bila pojačano aktivna – počevši od 22. ožujka i najvećeg potresa na području Zagreba u posljednjih 140 godina.

Na hrvatskom jeziku Hrvati će se svakako lakše snalaziti i u tim stresnim trenucima lakše razumijeti situaciju vezanu uz potrese.

U svakom slučaju, nadamo se da nam aplikacija ipak neće trebati te da Zagrepčani više neće morati kontaktirati Freda!

Podsjećamo, Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) od 22. ožujka zaprima velike količine podataka iz Hrvatske, a posebice iz Zagreba koji još uvijek proživljava aftershockove snažnog potresa. Tako su Zagrepčani nekoliko puta srušili aplikaciju te na neobičan način došli u kontakt s informatičarem Fredom koji je svaki put otklonio problem. Pravo ime informatičara Freda zapravo je Remy Bossu, izvijestila je na Twitteru EMSC, a s obzirom na veliki broj Zagrepčana koji redovno ruše stranicu, podijelila je i hashtag #Fred_is_on_it te tako pokušala umiriti građane koje svaki potres dodatno potresa.


S velikim brojem korisnika, aplikacija je ubrzo postala i odlično mjesto za svađalice pa se nerijetko dogodilo da su se građani posvađali jesu li ili nisu osjetili potrese. Zagrebačko je tlo danas recimo, u 5:37 podrhtavalo na 1,7 po Richteru, a slabiji potresi magnitude 1,2 i 1,3 po Richteru zabilježeni su i jučer.

Povodom toga, EMSC je na svom Twitteru odlučio pojasniti stvar.

S druge strane pak, i drugi parametri utječu na osjet potresa te ističu kako se kretanje zemlje može drugačije osjetiti na drugačijim lokacijama, ovisno o recimo karakteristikama samoga tla. Osim toga, važan je faktor i stanje u kojem se svjedok nalazi, odnosno drugačije je ukoliko svjedok stoji, spava ili pak ukoliko se nalazi vani ili na podu doma. No, istaknuli su i kako nije neobično i da se dvije osobe nalaze na istom mjestu, a drugačije doživljavaju potres, odnosno jedna osoba može osjetiti podrhtavanje, a druga ne mora.

Dotaknuli su se i točnosti njihovih podataka onda te kazali kako nije svako “svjedočenje” istinito i kako neke reakcije mogu biti potaknute zaprimanjem same obavijesti, ali, kazali su, njihovi podatci oslanjaju se na svjedočanstva prije nego je sama obavijest poslana, a takvih je veliki broj.

 

 

Komentari

loading...