Zagrepčani masno plaćaju i pročišćavanje kiše, a evo i zašto!

Foto: Facebook

Ugovor za pročišćavanje otpadnih voda jednako tretira otpadnu vodu koja dolazi u kanalizaciju iz toaleta i onu s neba, piše 24 sata. Pripremila ga je bivša gradonačelnica Marina Matulović Dropulić, a potpisao Milan Bandić.

Zagrebački poduzetnici plaćaju zasigurno najveću cijenu vode u Hrvatskoj: 27 kuna za svaki kubični metar koji potroše, dok građani plaćaju također skupih 15,28 kuna za svaki kubični metar.

Većinu te cijene ne čini voda koju su potrošili, već razne naknade koje bi trebale osigurati održavanje vodoopskrbe i kanalizacijskog sustava. Što se plaća ide Vodoopskrbi i odvodnji, Hrvatskim vodama i Gradu Zagrebu. Ali to nije sve!

Na posebnim računima plaćaju se naknade za uređenje voda. Reklo bi se da Zagreb ima nadstandardni i savršeni sustav odvodnje i vodoopskrbe, ali potop u noći na subotu do kraja je razotkrio svu nebrigu i nefunkcioniranje sustava.


Posebni apsurd je da će svu kišu koja je pala i nanijela štetu dodatno platiti! A ako se pitate kako je to moguće, odgovor je ugovor za pročišćavanje otpadnih voda koji jednako tretira otpadnu vodu koja dolazi u kanalizaciju iz, primjerice, toaleta i oborinsku vodu s neba. Koncesionar Zagrebačke otpadne vode (ZOV), u vlasništvu RWE i WTE, naplaćuje količinu pročišćene vode. Dio građani plaćaju kroz svoje račune za vodu, ali svake godine se isplati još 250 do 300 milijuna kuna koncesionaru iz proračuna, odnosno, poreza Zagrepčana. I to među ostalim, za čistu kišnicu koja je pala s neba i završila u kanalizacijskom sustavu.

Taj ugovor je pripremila bivša gradonačelnica Marina Matulović Dropulić, a potpisao ga je Bandić. Gradnja pročistača stajala je više od dvije milijarde kuna, a s obzirom na to koliko građani uplate svake godine, već se isplatio, a plaćati moramo još osam godina.

“Veliki dio oborina završi u kanalizaciji i ide na pročišćavanje jer nemamo odvojeni sustav. Ugovor je jako povoljan za koncesionara, a loš za građane i proračun. Sva kišnica se plaća kao otpadna voda. Od početka u ugovoru nije predviđeno da na pročistač stiže i voda koja nije otpadna nego oborinska. Probali smo promijeniti taj ugovor i formulu, ali nije išlo”, Rekao je bivši dogradonačelnik Zagreba Ivo Jelušić (SDP) za 24 sata.

On kaže kako nije bilo iskrene želje za promjenama niti od strane gradske uprave, koju vodi Milan Bandić, pa je sve stalo.

I zato ćemo kroz poreze plaćati i kišnicu koja se pročišćava, a ne samo otpadne vode.

“Pročistač je jako isplativ posao. Za investitore”, zaključuje Jelušić.

Bivši direktor ZOV-a Ante Pavić inače je pod optužnicom Uskoka zbog radova na pročistaču i namještanju poslova. Sve su to građani platili. ZOV, s druge strane, svake godine ima između 163 i 180 milijuna kuna čiste dobiti.

I opet, to nisu svi apsurdi. Naknade za razvoj vodoopskrbe i odvodnje koju svi plaćamo idu u proračun grada Zagreba i trebaju služiti za gradnju. Ali u proračunu ove godine predviđeno je nevjerojatno malih 4,5 milijuna kuna ulaganja u novi sustav. Dio novca ide Vodoopskrbi i odvodnji, 550 milijuna kuna godišnje. Oni kažu kako su samo prošle godine investirali 223 milijuna u nove cjevovode i odvodne kanale. Kako će održavati postojeće kanale, to ovisi koliko novca im osigura Zagreb!

Tu su zadnje Hrvatske vode kojima godišnje Zagrepčani uplate oko 170 milijuna kuna samo preko računa za vodu, kažu u Zagrebačkom holdingu. U Zagreb se vrati godišnje maksimalno 60 milijuna kuna.

Zastupnik Tomislav Stojak godinama prati ulaganje u komunalnu infrastrukturu i kaže da je ona nedovoljna i kao primjer u što se ulaže navodi jedan od lani.

“Bandić je otvorio novu fontanu isti dan kad je pukla cijev stara 80 godina na Selskoj” rekao je. Dodaje i kako stanovnici Rudeša imaju potopljene nekretnine svaki puta kada pada kiša te da Zagreb mora iskoristiti EU fondove za ulaganja u infrastrukturu.

 

 

 

 

Komentari