Zagrepčani iz strogog Centra zaključavaju se u stanove, u ratu su s “plinarcima” i dimnjačarima

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon potresa, novi strah je zavladao među stanovnicima strogog središta Zagreba. Ovaj put, strah ulijevaju dimnjačari i “plinarci” koji isključuju plin u pojedinim zgradama arbitrano, pod nejednakim kriterijima, smatraju stanovnici Centra. Isključenjem bojlera, stanovnici ne ostaju samo bez mogućnosti grijanja, ono će u vremenu ispred nas s obzirom na vanjske temperature biti sve nepotrebnije, problem je što ostaju bez tople vode za osnovne higijenske potrebe.

Zašto se cijelim zgradama ili pojedinim ulazima u stambene zgrade, onima koje su pogodne za stanovanje i označene zelenom naljepnicom isključuje plin? Plinarci i dimnjačari, kako tko i ovisno od slučaja do slučaja, isključuju brojila zato što vlasnici stanova nisu ugradili kondenzacijske bojlere, kako je predviđeno standardom i zakonima na razini Europske unije. Taj se slučaj vuče još od 2007.-me godine, od kad je trebalo mijenjati dimnjake što su sve službe do danas tolerirale, posebno zato što konzervatori nisu dozvoljavali promjene na zaštićenim zgradama, a takvih je u Centru većina, za što je trebalo mijenjati zakone.

Nastavno, dimnjačari, od 2007.-me nikom nisu izdavali pozitivan nalaz, osim onim rijetkima koji su ugradili kondenzacijske bojlere te istodobno sanirali dimnjak. Takvih je stvarno minimalan broj zbog nesloge stanara u zgradama po tom pitanju. Većina građana još uvijek ima “kombinirane” bojlere, a s obzirom na tešku ekonomsku situaciju vlasti nisu inzistirale na hitnoj zamjeni istih kondenzacijskima jer je riječ o investiciji od desetak tisuća kuna koju si malo tko danas može priuštiti.

Uz to, prelazak na kondenzacijske bojlere znači i prilagodbu dimnjaka, što je dodatan trošak, pa se, po uzoru na praksu u Njemačkoj, ova prilagodba provodi sukcesivno. Pogođeni situacijom nakon potresa, dimnjačari i plinarci su krenuli oštro, zatvorili su mnoga brojila, pa su se povezani građani strogog centra Zagreba organizirali, ne puštaju dimnjačare i plinarce u haustore, a ako se ovi ipak probiju, ne otvaraju im vrata stanova u strahu da ne ostanu bez tople vode.

Stihijska akcija i arbitrarne odluke neće nikom biti pomoći.


Komentari