Zagrepčani ih ne žele: ‘U školama nema wc papira i sapuna, a oni uvode uniforme’

FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL / Ilustracija

Do 15. veljače sve osnovne škole u Zagrebu morale su Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport dostaviti ispunjenu anketu jesu li za to da se uvedu školske uniforme.

Iz Gradskog ureda kazali su da se 50 posto škola u Zagrebu odlučilo za uniforme, a ostalih 50 posto bili su protiv tog prijedloga.

Škole koje su se odlučile za uniforme dobit će ih već nakon Uskrsa. Cijena uniformi iznosit će 10 milijuna kuna, a financirat će ih novcem iz gradskog proračuna.

Školarci će u nekim školama nositi majice, a nekima košulje. To su odlučili roditelji koji su ankete ispunjavali i zatim ih predali ravnateljima.

“Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni i isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi”, stoji u dopisu koji je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik tog gradskog ureda.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]“Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja), i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini”, stoji u dopisu.[/box]

Prema dopisu, svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, Grad će za njih osigurati stručne dizajnere.

‘Ne dam svoj potpis za bacanje novaca u vjetar!’

Dok neki građani ovaj potez vide kao, kažu, običnu glupost jer bolje da su nahranili gladnu djecu i da se s 10 milijuna kuna iz proračuna moglo puno više napraviti, drugi smatraju da je to nakon dugo vremena pametna odluka nadležnih.

Naime, roditelji su se najprije osvrnuli na sam cilj ove inicijative, a to je da se nijedno dijete više ne osjeća odbačeno i isključeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi, no, građani smatraju da nije sve tako bajno kako zvuči, i da je tako nešto gotovo nemoguće jer sve dolazi od roditeljskog odgoja.

Uvođenje uniformi neće smanjiti podijeljenost među djecom, već je prava briga i odgoj djece na način da poštuju jedni druge unatoč različitostima. Na žalost, to je dio našeg života kako u školama, tako i na radnim mjestima, ulicama, pa i u nekim domovima“, smatra Renata.

Povezali su ovaj potez i s izborima koji slijede, stoga smatraju da očito treba “podebljati sredstva” za promidžbu.

Ne dam svoj potpis za bacanje novaca u vjetar“, zaključila je Tina.

Ovdje je stvar samo o prioritetima, i da je bolje situacija u školama, ne bih bila protiv toga, ali sve je naopako“, smatra Zagrepčanka.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Građani su predložili da bi pravi “luksuz” bio kada bi se nadležni pobrinuli za osnovne higijenske potrepštine i narušenu kvalitetu prehrane i obrazovanja i da u škole, smatraju građani, iz proračuna pošalju, primjerice, ono čega nedostaje; sapun za ruke, papirnate ručnike i wc papir. U nekim školama, spomenula je Julija, nema psihologa i asistenata, podovi propadaju i prozori se raspadaju, djeci se ne plaćaju obroci, a knjižničarka je, kaže, dio stručne službe.[/box]

Hoćemo možda i fontane u predvorja, a u dvoranama smo zapeli u 80-ima?!” zapitala se Jasminka.

Ne slažu se ni s tvrdnjom da će uniforme umanjiti razliku jer će to, smatra Filomena, biti očito kroz neke druge stvari kod djeteta. S njom se složila i Julija, koja je dodala da će ruganja i ismijavanja ipak biti, s odorama ili bez. No, Filomena smatra da barem maloljetne djevojke neće “polugole” hodati školom, stoga je s te strane to pravi pogodak, s obzirom na današnji trend “slobodnijeg oblačenja” učenika.

Također, jedna je građanka predložila da se škole prijave na natječaje za renoviranje i energetsku učinkovitost, jer su na taj način radovi na obnovi i sanacijama u nekim školama već gotovi.

‘Bravo, roditelji! Tolerancija i solidarnost vam nisu jača strana’

No, neki građani ipak smatraju da je riječ o pametnom potezu nakon dugo vremena, te da ih lijepo vidjeti slatke i uredne.

“U vašoj školi ne žele pomoć pri smanjenju (zaustavit je to jako teško) izrugivanja djece zbog nemarkirane odjeće? Vaša škola ne želi pomoći onim roditeljima koji stvarno nemaju da im dijete nosi primjerenu odjeću? Vi ste, roditelji, podržali izrugivanje siromašnih od strane maminih i tatinih sineka/kćerki jer ne nose Adidas, Nike, Gabbanu i sl.? Bravo, vi roditelji… tolerancija i solidarnost vam nisu jača strana.. Vama roditeljima je ok da curice nose dopi*njake, vruće hlačice i dekoltirane majice/haljine? Ma svaka vam čast…” istaknuo je Ivan, koji podržava inicijativu uvođenja školskog kodeksa odijevanja.

>>> STIŽU UNIFORME: Zagrebački učenici nosit će ih nakon Uskrsa


Komentari