ZAGREPČANI, BUDITE NA OPREZU! Dvije provale u stanove u jednom danu

Foto: Flickr

Prema istraživanju iz 2016. godine četvrtina svih krađa u Hrvatskoj dogodi se u Zagrebu. Iako se broj krađa smanjuje iz godine u godinu, i dalje se događaju u zabrinjavajućem broju. Tako je u Zagrebu jučer u samo 24 sata provaljeno u dva stana i to oba puta u Novom Zagrebu.

Prva provala dogodila se između 9 i 13:30 sati u Novom Zagrebu. U Kopernikovoj ulici nepoznati je počinitelj provalio u stan 70-godišnjakinje i ukrao joj nakit u vrijednosti više desetaka tisuća kuna.

Između 13:30 i 15 sati ponovno je provaljeno u Novom Zagrebu, ali ovaj put u Albinijevoj ulici. Sedamdesetdvogodišnjakinji je ukraden novac i nakit  također u vrijednosti više desetaka tisuća kuna.

Da su provale učestale primjetili su i građani koji jedni druge upozoravaju na društvenim mrežama. Tako je prije par dana u Facebook grupi “Studentski grad/ Dubrava/ Zagreb” osvanula objava:

“Dragi stanovnici Studentskog grada!!! Danas između 18:00- 19:30 dogodila se provala u stan u Lovrakovoj ulici, budite na oprezu bit će da stvarno oni spomenuti križići po stubištima nešto i znače!!!”.

OZNAČILI STANOVE KOJE VRIJEDI OPLJAČKATI: Provjerite je li i vaš stan jedan od njih!

“Jučer nam je provaljeno u stan (Ul Kerestinečkih zrtava) – odnesen moj novčanik i zlato – vrijednost cca 1700kn (emocionalna vrijednost također) plus novi dokumenti. Sat vremena nas 19:15 do 20:15 nije bilo doma. Ušli su kroz balkonska vrata iz dvorišta. Policija taji, ali prije mj dana bile su inrervencije svaki dan. Ne treba ovo tajiti nego oglasiti – ljudi ne ostavljajte novcanke, novce i nakit doma. I ja mislila da se ovo događa drugima”, napisala je danas Andreja Bodržić u grupi “GAJNICE jučer danas sutra”

Policija savjetuje kako spriječiti krađe iz kuće

  • novac, zlatninu i vrijedne predmete nemojte držati u kući ili stanu nego ih pohranite u bankovne trezore. Ako ih ipak želite držati u kući, ugradite si metalne sefove od kojih su oni ugrađeni u pod kuće ili stana najsigurniji
  • uvijek zaključavajte kuće i stanove bez obzira na to što samo na kratko odlazite na tavan, u podrum, na vrt ili u trgovinu
  • ne ostavljajte otvorene prozore
  • ne ostavljajte ključeve ispod otirača ili ispod tegli s cvijećem kod ulaznih vrata
  • ne držite sav novac, ušteđevinu ili zlatninu samo na jednom mjestu u kući (primjerice u posudama na kuhinjskim policama, regalu u dnevnoj sobi, u noćnim ormarićima ili pod madracima u spavaćoj sobi ili primjerice u torbi u ormaru među plahtama gdje kradljivci najprije traže)
  • napravite popis nakita i vrijednih predmeta, te ih fotografirajte
  • zapišite tvorničke brojeve i oznake vrijednih tehničkih predmeta i kućanskih aparata
  • ne hvalite se da ste uštedjeli veću količinu novaca ili nešto prodali
  • pratite što se događa u blizini vaše kuće i u susjedstvu, a o zapažanju sumnjivih osoba i vozila pokušajte zapamtiti ili zapisati što više detalja o osobi i vozilu, te o svemu obavijestite policiju na 192
  • vodite računa o ljudima koje puštate u svoju kuću ili stan (lopov često nije osoba neuredna izgleda i nečiste odjeće već naprotiv osoba koja se ponašanjem i izgledom ne razlikuje od normalnih ljudi. Često su kriminalci rječite osobe koje za žrtve biraju osobe starije životne dobi, koji će kroz razgovor nastojati pridobiti vaše povjerenje, imati  razumijevanja za vaš samački život i probleme, pretvarati se da im je stalo, a u stvari nemaju dobre namjere
  • razmislite o stavljanju dodatne mehaničke i tehničke zaštite u vidu rasvjete na senzor, video nadzora, protuprovalnih vrata, alarmnih uređaja, zaštitnih rešetaka na prozorima i ulaznim vratima u vikendicama ili kućama u kojima se ne boravi svakodnevno ili osiguranju kuće, stana ili vikendice od provala i krađa.


Komentari