Zagrepčani bijesni na Bandića: ‘Dok grad skuplja ruševine, on gradi spomenik od 35 milijuna kuna

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Usprkos razornom potresu jačine 5.5 koji je u nedjelju pogodio Zagreb i okolicu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak ujutro nastavio je gradnju “Spomenika domovini” koji će koštati gotovo 35 milijuna kuna.

Spomenik se nalazi između Lisinskog i zgrade Gradske uprave te su se na društvenoj mreži Facebook pojavile brojne fotografije koje prikazuju radove u tijeku, a građani su, malo je reći, bijesni.

Jedna je korisnica Facebooka objavila: “Danas u 10.00 na Lisinskom, radovi na spomeniku domovini, dok su bolnice i kuće oštećene.”

“Dok Zagreb skuplja svoje ruševine, ljudi ostaju bez posla, bez domova, medicinske sestre spašavaju bebaće na rukama iz oronulih bolnica, svi pomažu jedni drugima – ti gradiš spomenik domovini od 35 milijuna kuna. Da ponovim, 35 MILIJUNA KUNA”, napisao je ljutiti Zagrepčanin.

“Neće više biti domovine dok se ti i takvi poput tebe ponašaju kako se ponašaju”, dodaje.

Kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini postavljen je 23. rujna 2019. godine. Bandić je naveo da će spomenik biti inspiracija građanima ‘kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije’ te je istaknuo da će spomenik predstavljati nova gradska vrata.

“Bit će to spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, koji je temeljen na patnji. Svakom će promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticati emocije i sjećati na čast ratnika te žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku. Svrha spomenika je i predstavljanje naše povijesti”, rekao je Bandić tada.

Arhitekti i građani ne slažu se s njime, pa od predstavljanja tog projekta većina komentira kako to nije umjetničko djelo, već nešto nalik na veliku autobusnu stanicu.


Komentari