ZAGREBU MANJKA UDOMITELJSKIH OBITELJI: U Maksimiru saznajte sve o udomljavanju djece

FOTO: www.udomiteljizadjecu.hr

Promocija udomiteljstva u parku Maksimir, uz zajedničko druženje udomiteljskih obitelji i građana grada Zagreba, posebice obitelji s djecom održat će se ove subote, 30. srpnja s početkom u 17 sati, s predviđenim trajanjem do 19 sati, u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece – Udomitelji za djecu.


Cilj ovog događaja je građanima približiti važnost udomiteljstva, točnije dati do znanja kako je udomiteljstvo najbolji oblik alternativne skrbi za djecu jer se na taj način djeci omogućava da odrastaju u krugu obitelji.

Građani će direktne informacije moći dobiti od udomitelja s višegodišnjim iskustvom, ali i od stručnih djelatnika te stručnjaka iz drugih institucija i organizacija koje rade s udomiteljima, te s djecom iz udomiteljskih obitelji. Također, bit će dostupan i niz priručnika i brošura o udomiteljstvu koje će im pomoći pri detaljnijem i boljem upoznavanju s tom temom. Uz udomitelje i stručne djelatnice, na promociji će biti prisutne i mlade osobe koje su bile smještene u udomiteljskim obitelji kako bi građanima prezentirali dobrobiti smještaja u udomiteljskoj obitelji.

Nedostatak udomiteljskih obitelji

Promocija udomiteljstva organizira se s ciljem osvještavanja javnosti o udomiteljstvu jer na području grada Zagreba nedostaje udomiteljskih obitelji, posebice mlađih i bolje obrazovanih. Iz razloga što u gradu Zagrebu nema dovoljno udomiteljskih obitelji, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi često se smještaju u udomiteljske obitelji izvan Zagreba. Osim činjenice što djeca trebaju biti izdvojena iz primarne obitelji, dodatno traumatično iskustvo predstavlja im činjenice što odlaze u novu sredinu daleko od svoje rodbine, prijatelja i škole koju su do tada pohađali.  Iz navedenih razloga važno je razvijati udomiteljstvo na području grada Zagreba kako bi djeca imala prilike ostati u poznatoj sredini.

Nadalje, kako je u tijeku proces deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi, nužno je u što skorije vrijeme povećati broj udomiteljskih obitelji kako bi svako dijete koje nažalost još uvijek živi u instituciji imalo prilike doći u udomiteljsku obitelj koja najviše odgovara njegovim interesima i potrebama.
Na području grada Zagreba djeluje nekoliko domova za djecu u kojima je smješten veliki broj djece koja čekaju na smještaj u udomiteljsku obitelj.

U sklopu same promocije udomiteljstva, članovi Kluba mladih iz udomiteljskih obitelji izvesti će performans Kaj sad s nama koji prikazuje probleme s kojima se suočava mlada osoba nakon što joj prestane pravo na smještaj u alternativnoj skrbi.


Komentari