Zagrebački Zoološki vrt slavi 95. godina postojanja uz prvi rođendan mravojeda kojem su Smogovci nadjenuli ime!

Zoološki vrt grada Zagreba/Facebook

Pod sloganom “5 do 100” zagrebački Zoološki vrt u subotu slavi 95. rođendan, a uz to i prvi rođendan mladunčeta divovskog mravojeda Nosonje kojemu su ime nadjenuli glumci iz legendarne TV serije Smogovci, prisjećajući se pritom lika kojega je utjelovio pokojni glumac Đorđe Rapajić.

Riječ je o prvom mravojedu rođenom u Zagrebu, a ime Nosonja nadjenuli su mu “Smogovci” – Boris i Mario Mirković, Tomislav Štriga, Božidar Košćak i Višnja Babić te obećali da će obilaziti svoje kumče i uživati u ljepoti lokacija na kojima su nekada davno snimali legendarnu seriju.

Mali mravojed Nosonja na leđima mame Ariel proveo je devet mjeseci, a sad se sve češće spušta na tlo i u sjeni majke šeće nastambom u kojoj je glava obitelji tata Oliver.

“Nosonja je jedan od naših najmlađih stanovnika koji osvajaju srca Zagrepčana. Tamo su svoje mjesto u posljednjih 95 godina pronašli lav Buršul, pavijan Štefek i slonica Suma, a danas u njemu žive u zagrebačkom ZOO-u rođene lavica Uzuri, crvene pande Dudek i Regica, morska lavica Luce, gibonice Fiona i Dora… Drago nam je da upravo te životinje rasplamsavaju ljubav Zagrepčana prema veličanstvenom svijetu životinja i još važnije, potiču ih na očuvanje prirode”, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

Naglasio je pritom kako je današnji ZOO posvećen istraživanju i zaštiti endemskih vrsta životinja koje žive u Hrvatskoj, ali i aktivnom sudjelovanju u projektima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija koji se bave zaštitom životinjskih vrsta ugroženih na svjetskoj razini.

 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je zagrebački ZOO jedna od najstarijih institucija Zagreba, a koja od svojeg osnutka 1925. neprekidno djeluje u najljepšem zelenom prostoru unutar grada.

“Iako vremešan i nevelik površinom, naš ZOO se uspješno razvijao, kroz desetljeća svojega postojanja. Takav trend je bio i posljednjih desetak godina, kad su obavljeni veliki infrastrukturni zahvati rekonstrukcijom i izgradnjom niza nastambi za smještaj životinja, ali i objekata koje danas zahtijevaju suvremeni posjetitelji. Zoološki su vrtovi tijekom desetljeća od mjesta izlaganja životinja postala mjesta edukacije o zaštiti prirode i okoliša”, istaknula je Pavičić Vukičević, piše Jutarnji.

Najavila je da krajem ove i početkom sljedeće godine Grad planira urediti Prvo maksimirsko jezero i nastambe za medvjeda i dabra u sklopu provedbe projekta “Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II“, koji je sufinanciran sredstvima Europskih strukturnih fondova.

S pogledom na povijesne fotografije od 1925., kad ga je osnovao Mijo pl. Filipović te uz pjesmu Kraljeva ulice, u ZOO-u je rezana i velika rođendanska torta.

ZOO vrt na otvorenju 1925. imao je tri lisice i dvije sove, a danas ima 377 vrsta životinja.

U sklopu rođendanske proslave posjetitelji su imali priliku educirati se o risu, vuku, dalmatinskom pelikanu, dinarskom voluharu i čovječjoj ribici. Svojim su se sadržajima u proslavu rođendana ZOO uključili i Veterinarski fakultet, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagrebačka filharmonija i GNK Dinamo.

Zagrebačka filharmonija na Labuđem će jezeru održati koncerte u 18,15 i 19,15 sati.

Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipović 27. lipnja 1925. i najstariji je to zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i dvije sove. Tri lisice poklonio je Miji Filipoviću prof. dr. Langhoffer, tadašnji ravnatelj zoološkog muzeja u Zagrebu. Sove je poklonio Petar Dimec donesavši ih u zelenom šeširu.

Danas u zagrebačkom ZOO-u obitava više od 377 vrsta životinja i više od 8800 jedinki sa gotovo svih kontinenata. Nalazi se u više od 200 godina starom parku Maksimir i prostire se na sedam hektara, od čega 5,5 čini kopneni dio.

Zagrebački i osječki jedina su dva zoološka vrta u Hrvatskoj.


Komentari