Zagrebački ZOO od danas predstavlja dvije nove nastambe koje se ne mogu vidjeti nigdje drugdje

Foto: Dragan Matic / CROPIX

U petak će u Zoološkom vrtu grada Zagreba svečano biti otvorene nastambe čovječje ribice i dinarskog voluhara. Time će zagrebački zoološki vrt postati jedini zoološki vrt na svijetu u kojem se mogu vidjeti te dvije endemske vrste.

Čovječja ribica jedini je spiljski kralješnjak u Europi potpuno prilagođen životu u mraku i na niskim temperaturama. Evolucijski gledano, čovječja je ribica jedan od najzanimljivijih vodozemaca. Odrasle čovječje ribice zadržavaju morfološke karakteristike ličinke. Sporo odrastaju, a žive više od 60 godina. Zahvaljujući tome čovječja je ribica najdugovječniji vodozemac.

Priroda staništa čovječje ribice su u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a u spilje Francuske i Njemačke unio ih je čovjek.

„Čovječja ribica endem je podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. Na njezin opstanak u prirodi utječu čovjek i klimatske promjene. Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u istraživanju i zaštiti vrste. Isto čini i za drugu endemsku vrstu dinarskog krša koja dobiva svoju nastambu – dinarskog voluhara. Dinarski voluhar glacijalni je relikt. Jedini je pripadnik svojeg roda koji se razvijao posljednja četiri milijuna godina“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Dinarski voluhar mali je sisavac iz reda glodavaca u srodstvu s voluharicama. Naseljava krševita područja Jugoistočne Europe. U prirodi živi između tri i četiri godine.

Za dinarskog voluhara i čovječju ribicu u Zoološkom su vrtu napravljene nastambe koje im omogućuju život nalik onom u njihovim prirodnim staništima. Bio je to zahtjevan projekt, otkrivaju u Vrtu, no cilj je bio osigurati životinjama visoku kakvoću života. Te su jedinke iznimno vrijedne i predstavljaju ugrožene vrste kojima pripadaju. Izložene životinje posjetitelje trebaju poticati na očuvanje njihovih vrsta i zaštitu prirode u cjelini.


Komentari