Zagrebački ugostitelji bilježe drastičan pad prometa: Čekaju odluku o zatvaranju lokala

Tomislav Kristo / CROPIX

Iako u Zagrebu još nije donesena odluka o zatvaranju kafića situacija je gotovo ista kao u Istarskoj županiji i može se opisati samo jednom riječju – kolaps.

“Gostiju u kafićima jednostavno nema”, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica. Prazne ulice i trgovi, prazne terase lokala i brojni zatvoreni kafići današnja je slika Zagreba premda nisu donesene nikakve odluke zatvaranju objekata ili karanteni.

Koliko je pao promet zagrebačkim ugostiteljima najbolje oslikava podatak da su kafići na rubnim dijelovima grada tijekom cijelog jučerašnjeg dana ostvarili promet od svega 300 kuna, što nikako ne može biti dovoljno za plaće radnicima i podmirivanje troškova, ističe Letica.

Tako se i ugostiteljima na rubnim dijelovima Zagreba više uopće ne isplati raditi, iako promete ostvaruju od lokalnog stanovnišva, kao i onima iz centra koji su živjeli od stranih turista kojih više nema te ih je trećina i bez odluke Nacionalnog stožera stavila ključ u bravu.

“U Udruženju ugostitelja Zagreba držimo da je Vlada zakasnila sa svim ovim mjerama jer smo još prošlog tjedna tražili da se svi lokali zatvore i uputili zahtjev za odgodom plaćanja svih davanja, no Vlada se oglušila o naše zahtjeve, a sada bi moglo biti prekasno“, napominje Letica dodavši da bi možda najbolje rješenje bilo da kao Britanci pustimo virus među ljude da se razvije „imunitet krda“.

Budući da je pad prometa čak i veći od očekivanoga, ugostitelji s područja Zagreba najavljuju dodatna otpuštanja radnika i to veća od 80 posto koliko ih je ostalo bez posla prije samo tri dana.

Prema informacijama koje dobivaju od kolega iz drugih dijelova Hrvatske, kolaps ugostiteljstva zasad je pogodio Istru i Zagreb, dok se na istoku Hrvatske i u Dalmaciji ugostitelji još nekako drže iako i oni najavljuju masovna otpuštanja.


Komentari