Zagrebački taksisti odradili 15 tisuća vožnji! Žene oboljele od raka prevezli su na terapiju: ’Postoje i muškarci…’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL / ILUSTRACIJA

U sklopu projekta “Nisi sama – ideš s nama”, od ožujka 2018. do danas, zagrebački Taxi Zagreb prevezao je 437 korisnica i odradio 15 tisuća vožnji u vrijednosti od oko milijun kuna, izvijestili su na okruglom stolu kojeg je organizirala Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “NISMO SAME”.

Govore kako je izdvojena svota isključivo donacija građana, a riječ je o pacijenticama oboljelima od raka koje nemaju načina kako doći do bolnice gdje primaju terapiju. Iz Udruge ističu kako im je cilj ovakav projekt omogućiti na nacionalnoj razini.

“U većini razvijenih zapadnoeuropskih zemalja poput Austrije, Nizozemske ili Njemačke, onkološki pacijenti kada idu na terapiju imaju pravo pet godina koristiti taxi na trošak svoje police zdravstvenog osiguranja”, rekla je predsjednica udruge Nismo same, Ivana Kalogjera Brkić.

Istaknuli su i kako liječenje nije samo dostupnost lijekova nego čitav niz drugih problema s kojima se pacijenti susreću, a to je svakako dolazak na terapiju.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Renata Sabljar Dračevac najavila je kako će inicijativu o nacionalnom programu uskoro pokrenuti skupina saborskih zastupnika “Zastupnici u borbi protiv raka”.

S druge strane, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina govori kako podržava aktivnosti udruge “Nismo same” no ističe i kako postoje i muškarci koji su oboljeli od raka i imaju određene potrebe o kojima nitko ne brine, a oni su ti koji će puno rjeđe izaći i iznijeti ih u javnosti. “Mislim da su sve pojedinačne aktivnosti usmjerene na očuvanje kvalitete i očuvanje dostojanstva oboljelih od raka hvale vrijedne, ali mislim da se moramo vratiti tri koraka nazad i ipak staviti težište na pravovremenu dijagnostiku i liječenje jer to je ono što trenutno nedostaje, pogotovo sada u korona krizi i funkcioniranjem zdravstvenih ustanova”, poručuje.

Naposljetku, sudionici skupa založili su se i za konačni početak primjene Nacionalnog okvira za borbu protiv raka, koji je donesen prije devet mjeseci u Hrvatskom saboru, a dosad ništa nije učinjeno u njegovoj primjeni.

Komentari