Zagrebački Sunčani krovovi: Kreće projekt težak 7.5 milijuna kuna, a 800 gradskih objekata dobit će svoje mikro-solare

Foto: Wikimedia Commons

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je ovog tjedna kako kreće ambiciozan projekt Sunčanih krovova, za koje je Grad Zagreb na natječaju dobio 7.5 milijuna kuna.

Realizacija ovog projekta obuhvaća solarizaciju više od 800 objekata u vlasništvu Grada Zagreba, a sa 7.5 milijuna kuna na krovove će se instalirati mikro solarne elektrane na osam ustanova.

Tako će se solarne elektrane biti smještene na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, a osim na zgradama sportskih objekata, bit će smještene i na DV Trnsko, Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, domovima za starije i nemoćne Trešnjevka i dva na zgradi Čistoće u Radničkoj ulici.

Foto: pbsvi.hr

Gradska Skupština je prošle godine donijela program “Sunčani krovovi” čiji je cilj realizacija oko 50MW sunčanih elektrana u Zagrebu (trenutno 150 MW u cijeloj Hrvatskoj), podsjetio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na svojoj Facebook stranici.

“U program će u sljedećim fazama biti uključeni i poduzetnički sektor i građani – bitno nam je imati snažnu komponentu građanske energije i poticanja energetskih zadruga te korištenja naprednih modela financiranja”, najavio je Tomašević.


Komentari