Zagrebački studenti predložili svoja rješenja: Kako će reagirati Grad?

Biciklisti u gradu, Foto: Marko Todorov / CROPIX

Vizije javnih prostora nastale su kroz sudjelovanje 26 studenata s pet zagrebačkih fakulteta – prometa, geografije, sociologije, arhitekture i građevine, a predstavljene su u organizaciji udruge Odraz – Održivi razvoj zajednice, Sindikata biciklista i Fakulteta prometnih znanosti, uz potporu Gradskog ureda za strategijsko planiranje.

Uz proširenje pješačke zone i izgradnju pješačko-biciklističkog koridora kojim bi se povezao zapadni dio grada s gradskim središtem, ali i oživjela skrivena gradska područja studenti su osmislili i programe razvoja poslovne zone Radničke ulice, zatim preuređenja stanice Črnomerec u intermodalno čvorište i središte gradske četvrti, te preobrazbe Trešnjevačke tržnice.

Voditelj projekata u udruzi Odraz Marko Stančec rekao je da se rješenjima za tih pet javnih prostora želi utvrditi trenutno stanje, ali i osmisliti njihov razvoj kako bi se unaprijedili kvaliteta života i sigurnost u prometu te razvili javni prostori po mjeri čovjeka.

Ideja cijelog projekta ‘održive sigurnosti nemotoriziranog prometa’ koji Odraz provodi sa Sindikatom biciklista i Fakultetom prometnih znanosti uz financijsku podršku švicarsko-hrvatskog programa suradnje je da se u svim županijskim središtima u Hrvatskoj razviju ideje kako bi pješaci i biciklisti mogli sigurnije sudjelovati u prometu.

Udruge će rješenja dati na očitovanje gradskoj upravi, a očekuju da bi mogli postati razvojni projekti kojima će se određene zone urediti na bolji i kvalitetniji način. Neki projekti predviđaju samo ‘soft’ mjere za preraspodjelu prostora, dok, projekt Samoborček predviđa izgradnju kompletne infrastrukture za pješačenje i bicikliranje na sada travnatoj površini uz potok.

Broj biciklista eksponencijalno raste

Stančec kaže da broj biciklista eksponencijalno raste u zadnjih desetak godina kao i broj biciklističkih staza. No staze za bicikliste trebalo bi promatrati kroz kvalitetu a ne kvantitetu jer su staze nepovezane, a križanja su neuređena zbog čega se na njima događa najviše nesreća.

Jana Vukić s Odsjeka za Sociologiju Filozofskog fakulteta rekla je da su studenti kroz interdisciplinarnu radionicu imali fantastičnu priliku da na konkretnom primjeru grada Zagreba kombiniraju svoja znanja iz interdisciplinarnih područja.

Naglasila je da je pritom vrlo uspješno napravljen spoj studenata društveno-humanističkog i tehničkog područja koji je iznimno važan jer se radi o ljudima.

Grad i kvaliteta života su ono što je potrebno ljudima, a kad se planira onda se često zaboravlja na taj aspekt, rekla je Vukić, dodavši kako su na tom primjeru pokazali da mladi ljudi mogu surađivati i osmisliti kratkoročne i dugoročne mjere.

Studentica pete godine sociologije Anđela Balić rekla je da projekti osmišljeni kroz interdisciplinarne radionice vode prema poboljšanju kvalitete života i uključenosti stanovnika. Postojeće stanje pokazuje kako je otežavajući faktor što stanovništvo nije uključeno direktno u planiranje što na kraju dovodi do nezadovoljstva.

Sudionici skupa su minutom šutnje izrazili žal prema svim žrtvama nemotoriziranog prometa, a posljednja je bila studentica geografije koja je poginula početkom vikenda na Trešnjevci.

Na hrvatskim cestama po podacima MUP-a godišnje pogine 320 osoba, od čega 20 posto čine pješaci, a osam posto biciklisti.


Komentari