ZAGREBAČKI REFORMISTI APELIRAJU: ‘Želimo jednakost u pravima za sve maloljetnike svih vjerskih opredjeljenja’

Facebook

Reformisti žele jednaka prava za sve maloljetnike.

Priopćenje zagrebačkih reformista Reformista uoči 38. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba prenosimo u cijelosti:

“Kako je u dnevni red nadolazeće 38. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba uvršten i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi, želimo javnosti ukazati na sljedeće:

Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi predlaže se da korisnici pomoći u obiteljskim paketima, korisnici prehrane u pučkoj kuhinji i korisnici pomoći djeci u
mliječnoj hrani mogu ostvariti, za svako dijete do 12 godina starosti, prigodom blagdana Uskrsa i Svetog Nikole, pomoć u prigodnim dječjim paketima, sukladno proračunskim
mogućnostima, o čemu odlučuje gradonačelnik.

Zagrebački Reformisti smatraju da je neprihvatljivo da se ova predložena pomoć limitira na djecu do 12 godina obzirom da je i Odlukom o socijalnoj skrbi koju je
izglasala Gradska skupštine Grada Zagreba na 22. sjednici u prosincu 2014. određeno da ta prava imaju svi maloljetnici. I dijete od 13, 15 ili 16 godina jednako je dijete i jednako je potrebito kao i ono s nenavršenih 12 godina!

Kako se radi o pomoći prigodom vjerskih blagdana, podsjećamo da je katolički Uskrs nedavno prošao, pa se čudimo da ovaj prijedlog nije došao na dnevni red Gradske skupštine prije tog datuma.

U prijedlogu se također ne specificira odnosi li se ova socijalna pomoć i na nadolazeći pravoslavni Uskrs, što ako je tako također pozdravljamo, ali činjenica je da u Gradu Zagrebu ipak velika većina korisnika te pomoći jesu katoličke vjeroispovijesti. Ostaje nejasno po kojem će se kriteriju dodjeljivati ova pomoć. Trebaju li korisnici ove socijalne pomoći dobiti od župe kojoj pripadaju potvrdu o svojoj vjeroispovijesti i što je s potrebitima muslimanske vjere ili nekih drugih vjera?

Neprihvatljiva je bilo kakva segregacija po vjerskom opredjeljenju, a vjerska ravnopravnost zajamčena je i Ustavom Republike Hrvatske!

Ovom Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi predviđa se da je gradonačelnikovo diskrecijsko pravo donijeti odluku o isplati novčane pomoći umirovljenicima za Božić i Uskrs te za obiteljske pakete i dječju hranu za djecu do 12 godina za blagdan Svetog Nikole i za Uskrs.

Zagrebački Reformisti smatraju da nije dobro rješenje da se daje diskrecijsko pravo jednom čovjeku, pa bio to i gradonačelnik, da raspolaže sredstvima poreznih obveznika bez prethodnog prijedloga Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i uz suglasnost Gradskog ureda za financije.

Reformisti ističu svoju trajnu opredijeljenost za skrb prema najpotrebitijima, zaključuje ovo priopćenje u ime zagrebačkih Reformista Robert Hirc, član nacionalnog predsjedništva Narodne stranke – REFORMISTI.”


Komentari