Zagrebački psihijatar upozorava: ‘Ovakvih slučajeva je bilo i bit će ih sve više’

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

O nezapamćenoj tragediji u Mlinovima za N1 govorio je psihijatar Herman Vukušić. Podsjetimo, austrijski državljanin Harald K. sa zagrebačkom adresu tijekom noći je ubio svoje troje malodobne djece, a potom pokušao presuditi i sebi.

Pogledavši njegov profil na društvenim mrežama, Vukušić je ustvrdio kako su se djeca doimala sretno, te da u ovom slučaju institucije nisu krive.

Ovakvi slučajevi se ne mogu predvidjeti

“Ne možemo uprijeti prstom u institucije – bio je strani državljanin, a s bivšom suprugom postigao je sporazum koji je verificiran na sudu i sustav socijalne skrbi nakon toga s njime nije imao ništa. Mogu reći da je ovakvih slučajeva je bilo i bit će ih sve više. Ne mogu se predvidjeti. Što je bio otponac to možemo samo nagađati. Detalji će se saznati tijekom iscrpnog psihijatrijskog vještačenja. Doći će se do uzroka stvari. Mnogo je čimbenika moglo dovesti do ovog čina. Sa sigurnošću mogu reći da je prije tog tragičnog čina bio u stanju egzistencijalnog beznađa, ne depresije”, izjavio je Vukušić.

Otkrio je i da se u pozadini svega mogao nalaziti narcisoidni karakter poremećaja ličnosti što dovodi do fenomena koji se naziva “proširenim samoubojstvom”. Objašnjava da je to karakterna crta osobnosti i nešto što je desetljećima prisutno i teško za prepoznati. Komentirao je i tvrdnju ravnatelja KBC Sestre Milosrdnice Davora Vagića da postoji sumnja da je ubojica bio pod utjecajem psihofarmaka.

Psihofarmaci ne mogu biti razlog

“Psihofarmaci teško mogu biti razlog za ovakav čin. Gotovo je nemoguće da budu povod i razlog ovakvog čina. Teza o psihofarmacima je dosta štetna jer će dosta pacijenata sada zazirati od uzimanja lijekova koji im predstavljaju prvu i zadnju liniju obrane”, objašnjava Vukušić.

Svima koji osjećaju beznađe, psihijatar poručuje da ne strahuju i pozovu pomoć.

“Nazovite i spriječite, bolje je da policija izađe i deset puta, ali da se ovakav slučaj spriječi”, zaključuje.


Komentari