Zagrebački pogrebnici traže smanjenje cijene ukopa: ‘Dosta je monopola. U Zagrebu je sahrana najskuplja’

FOTO: Ivan Klindić

Udruga pogrebnika Grada Zagreba, koja okuplja 25 zagrebačkih poduzeća pokrenula je nove inicijative i šalju javni apel Zagrebačkim grobljima, Gradu Zagrebu i građanima te tvrde da “ne mogu više podnositi monopolističko ponašanje Zagrebačkih groblja.”

“U 2020. godini Udruga se suočila s najvećim profesionalnim izazovom dosada – bila je to godina rekordne smrtnosti (prema podacima DZS), a Zagrebačka groblja u takvim uvjetima su cijene svojih usluga povećali za 40-80, pa čak i do 100 posto. Kako pogrebnici nužno moraju surađivati s komunalnim poduzećem koje ima monopol nad uslugama ukopa, našli su se u procjepu: s jedne strane je iznimno povećan broj sahrana koje organiziraju, a s druge strane ožalošćenoj obitelji moraju objašnjavati znatno povećanje cijena Gradskih groblja”, priopćili su iz Udruge.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika Grada Zagreba rekao je da su se poveća cijene usluga, bez ikakvih razgovora i dogovora.

‘Napravili su to nasilno’

“Svima je interes potpuno zadovoljstvo korisnika usluge, no imamo niz problema koji nam stoje na putu da ispunimo svoj posao. Znate li da Zagrebačka groblja ne rade vikendom?

Ako netko premine u subotu poslijepodne, mi nećemo dobiti termin ukopa do ponedjeljka i mogućnost da krenemo s organizacijom pogreba. Potom, koristeći svoju poziciju brane nam prijevoz vijenaca i prodaju osnovnih urni, što je čista komercijalna djelatnost. To mora biti tržišno uređeno pogotovo iz razloga što ožalošćena obitelj ima sama pravo birati tko će organizirati kompletan posljednji ispraćaj preminule osobe. Poseban je problem povećanje cijena njihovih usluga, bez ikakvih razgovora i dogovora.

Napravili su to nasilno, potpuno bez osjećaja za aktualnu situaciju. Pogodio nas je virus, potresi, gospodarska kriza, a Groblja povećaju cijene usluga i po 80 ili 100 posto. Zbog njih je danas prosječan pogreb skuplji oko 2000 kuna, a sahrana u Zagrebu najskuplja u zemlji“, upozorava Zoran Žic, potpredsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika Grada Zagreba.

U Udruzi navode kako žele još jednom pokušati sjesti na razgovor sa Zagrebačkim grobljima prije nego što krenu u pravnu bitku i povedu postupak pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja.


Komentari