Zagrebački podstanari u problemima! Od početka godine mnogi bi mogli ostati bez najma

Foto: Vedran Djulic / CROPIX

Velik zalogaj za Zagreb dolazi početkom sljedeće godine kada će se diljem grada morati ugostiti više tisuća europskih diplomata i činovnika u sklopu šestomjesećnog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Prema navodima Deutsche Welle, službeni izvori govore o oko 25 tisuća ljudi dok naknadne procjene govore kako je vjerojatnija da ta brojka iznosi 30 tisuća. Oni u Hrvatskoj neće boraviti svih šest mjeseci, a ni ne dolaze u isto vrijeme. Svejedno, ovo je u podstanarskom svijetu napravilo pravi mali kaos. Zagrepčani bi u kraćem periodu mogli zaraditi više dajući stanove u najam diplomatima te izbacujući podstanare koji su se tu već nalazili.

Zagreb nije grad koji ima mnogo hotela, a Jutarnji list piše kako se onih s četiri ili pet zvjezdica može pronaći samo 24 što nikako nisu dovoljni kapaciteti u koje bi se moglo smjestiti silne diplomate i činovnike.

Noćna mora selidbe zbog predsjedanja Vijećem EU upravo je ono što se dogodili našoj sugovornici Stanki koja je svoju zadarsku adresu zbog fakulteta zamijenila onom zagrebačkom.

”Moja gazdarica je kupila stan i mene dobila kao inventar. Kad smo se dogovarale za uvjete, rekla je da će promijeniti namještaj i dići cijenu najma. Rekla je da nećemo potpisivati ugovor jer stan početkom 2020. planira iznajmiti diplomatima za još veću najamninu. Međutim, kasnije se odlučila za kompletnu adaptaciju prije njihova dolaska i ja sam morala izići iz stana još u rujnu’‘, kazala nam je ova studentica koja tvrdi kako je imala rok manji od tjedan dana da napusti stan u kojem je živjela tri mjeseca.

Porastom stope turizma unazad nekoliko godina dobar dio stanova koji su nekoć služili za mjesečno iznajmljivanje, sada se iznajmljuju turistima po danu, što je uvelike podiglo cijenu najma stanova.


”Od približno nas tri i pol tisuće registriranih, tu je možda desetak tisuća ležajeva. I smatram da će veliki dio tih kapaciteta spremno odgovoriti na potražnju eurobirokrata“, rekao je Zoran Dragun, administrator udruge privatnih iznajmljivača Zagreb za Jutarnji list. 

On tvrdi kako je Zagreb postao cjelogodišnja turistička destinacija, ali i kako smatra da cijene najma u Zagrebu za hrvatske postanare nisu narasle onoliko koliko se o tome priča u javnosti. Kaže kako je trenutni fokus privatnih iznajmljivača na adventskom periodu nakon kojeg će započeti s pripremama za spomenutu priliku.

Nedjeljko Marković, predsjednik socijalne udruge Pragma, drugačijeg je mišljenja.

„Nepredvidljivost kretanja na tržištu je ionako najveći problem, jer kod nas nitko ne upravlja tim promjenama. Mi nemamo javnih politika stanovanja“, objasnio je nezavidnu situaciju u kojoj će se potencijalno pronaći brojni zagrebački podstanari.

Tvrdi kako njegovi izvori iz udruge, koja se bavi i problemima podstanara, navode kako su o tome već dobili informacije o nizu podstanara kojima je unaprijed objašnjeno kako će zbog dolaska europske birokracije i diplomacije ostati bez najma, a time privremeno i krova nad glavom.


Komentari