Zagrebački piroman zapalio 22 automobila: Mislio je da ga žele privesti

U istražnom zatvoru Remetinec završio je mladi zagrepčanin (27) nakon što su ga uhitili zbog potpaljivanja 22 automobila, piše 24 sata.

U Remetinecu će čekati psihijatrijsko vještačenje. Sudac istrage zatvorio ga je zbog opasnosti od ponavljanja djela. Cijelo se vrijeme pred tužiteljstvom branio šutnjom. Kako doznajemo, tužiteljstvo ga je prijavilo zbog dovođenja u opasnost života i imovine te za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti jer je šteta na zapaljenim autima i kombijima viša od 600.000 kuna.

Ako ga na kraju proglase krivim, za potpaljivanje po Zagrebu mu prijeti kazna do deset godina zatvora. No, kako je pisao Jutarnji list, u jednom od iskaza na prošlim suđenjima rekao je kako ima psihičkih problema te mu se znalo dogoditi da prespava cijeli dan. Ako potvrde da je zaista bio neubrojiv, čeka ga dugotrajno liječenje u jednoj od psihijatrijskih bolnica.

Njegovi roditelji u petak nisu bili raspoloženi za komentar o sinu. U životu su zbog njegovog ponašanja već puno propatili.

“Ovisnik je o drogi, liječio se u bolnici, pokušavali smo ga poslati u komunu, ali za to ne želi ni čuti. Nedavno je na Općinskom sudu u Zagrebu osuđen na rad za opće dobro zbog nekih provala u aute, a prije dvije godine u Šibeniku je krao u nekom kampu i za to suđenje čeka”, kazao je njegov otac Jutarnjem.

O njegovim ekscesima govori i profil na društvenim mrežama na kojima je tražio pomoć jer ga netko želi ubiti. Slao je tako poruke Interpolu, FBI-u, CIA-i, NSA-u i mnogim drugim stranim policijama.

Podsjetimo, kriminalisti ga zasad povezuju s dvije noći kad je uništavao vozila na parkiralištima. Prvo je harao u studenom 2018. kad je na kotače auta stavljao kocke za potpalu kako bi izazvao požar. Gorjelo je i nagorjelo njih 11.

Isti model podmetanja požara imao je gotovo točno godinu dana poslije kad je s kockama za potpalu harao od Kajfešova brijega, Gradišćanske ulice, I. Loparske ulice pa do Veslačke. Okolne stanare uzbunile su detonacije guma, a veću štetu i širenje vatre obuzdale su ekipe JVP-a Grada Zagreba koje su jurile od ulice do ulice.

Ta mjesta 27-godišnjak je obilazio biciklom i snimila ga je jedna od nadzornih kamera. Policija se za pomoć u pronalaženju piromana obratila javnosti.


Komentari