Zagrebački pacijenti dobili su uređaj koji će liječiti mnoge hitne slučajeve!

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bit će ih četvero, a dostupni će biti 24 sata, sedam dana u tjednu. Uz dva doktora i dvije medicinske sestre, koji će činiti tim za hitna stanja, na raspolaganju će sve to vrijeme biti i barokomora.

Složen medicinski uređaj unutar kojeg se povisuje tlak u odnosu na onaj normalni, atmosferski, kako bi se potaknuo niz pozitivnih fizioloških promjena u organizmu većina povezuje s roniocima, no dekompresijska bolest nije jedina koja se liječi boravkom u njemu. Pomoći će i kod plinske embolije i gangrene, opeklina, naglo nastale sljepoće, raznih ozljeda, infekcije, trovanja, piše Večernji

Medicinski tim koji će biti u 24–satnoj pripravnosti pomagat će Zagrepčanima i svima koji se liječe u metropoli upravo kod takvih dijagnoza. Nužno je da usluga postoji, smatrali su u gradskoj upravi pa su je odlučili i osigurati u suradnji sa stručnjacima Poliklinike za baromedicinu i medicinu rada Oxy. S njima će Grad Zagreb sklopiti ugovor, za što su osigurali i 437.886 kuna u proračunu za ovu godinu, a ideja je, kako kaže pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, podići razinu kvalitete zdravstvene skrbi.

“Pripravnost medicinskog tima počinje 20. srpnja, a pacijenti se na terapiju zbog hitnih stanja u barokomoru upućuju temeljem indikacije koju postavlja liječnik. S ovim će zdravstvenim nadstandardom biti upoznate sve bolnice na području Zagreba, kao i hitni bolnički prijemi”, kaže Jeleč. Učinit će to, dodaje Dejan Andrić, ravnatelj Poliklinike Oxy, edukacijom medicinskih djelatnika, koje će uputiti kako reagirati jer je kod hitnih stanja, ističe, najvažnije da se djeluje odmah. U suprotnome je veći rizik za nepovoljni ishod za pacijenta, što može dovesti do invaliditeta pa i smrti.

“Najveći broj bolesti, ozljeda i trovanja prati hipoksija, odnosno smanjenje razine kisika u krvi. Mi takva stanja rješavamo hiperbaričnom oksigenoterapijom, medicinskom metodom liječenja koja se provodi u komorama udisanjem stopostotnog kisika pri povišenom tlaku”, kaže dr. Andrić, specijalist pomorske medicine.

Jedan od ciljeva projekta je program prevencije utjecaja ugljikova monoksida na zdravlje vatrogasaca, a da ideja funkcionira, potvrdilo je lanjsko probno razdoblje od četiri mjeseca.

“U to vrijeme imali smo šest-sedam pacijenata, dolazili su nakon prometnih ozljeda, zbog infekcija, a liječili smo i gospodina kojeg su spasili iz buktinje”, ističe dr. Andrić. Terapija u barokomori, dodaje tome, naročito pomaže u tim slučajevima, kada dolazi do trovanja ugljikovim monoksidom, s obzirom na to da se on brže eliminira udisanjem kisika, a brži je i oporavak neuroloških simptoma.

“Dugotrajna izloženost udisanju dima može dovesti do kroničnih promjena respiratornog trakta i povećanog rizika od nastanka karcinoma pluća. Simptomi se mogu pojaviti i tjednima nakon trovanja, a teško ih je prepoznati jer najčešće nalikuju obolijevanju od gripe”, ističe dr. Andrić za Večernji.

S obzirom na nadolazeću sezonu grijanja i zbog potresa koji je pogodio metropolu, očekuju i povećan broj trovanja ugljikovim monoksidom.

“Više od 90 posto trovanja uvjetovano je nepotpunim sagorijevanjem plina i plinskim bojlerima koji služe za zagrijavanje vode i grijanje u stanovima. U većini slučajeva riječ je o neadekvatnim ventilacijskim otvorima u prostoriji gdje se bojler nalazi, a ponekad je uzrok trovanja povezan i s dimnjacima, sustavom za grijanje…” objasnio je ravnatelj Poliklinike Oxy.

Terapija u barokomori podrazumijeva udisanje kisika putem maske po sat vremena, a potrebno je deset do dvadeset dolazaka da bi se riješio problem.

Dok sjede u komori, pacijentima se zapravo simuliraju uvjeti jednaki kao kad se roni. Za lakša stanja komora se stavlja pod pritisak jednak onome koji postoji na dubini od 12 metara, a može ići i do 50.


Komentari